Annonse
Både når det gjelder kultur, nyheter, debatt og sport er NRK-tilbudet i for stor grad preget av et Oslo-blikk. Langt flere av de nasjonale programmene, både på radio og TV, burde ha vært laget i Bergen, Trondheim, Ålesund, Stavanger, Kristiansand og Tromsø. Foto: Scanpix

Misnøyen med NRK

En ny måling utført av Ipsos MMI for Dagbladet viser store geografiske forskjeller med hvor tilfreds publikum er med rikskringkastingen.

NRK nyter en sterk posisjon i og rundt Oslo, mens mange vestlendinger (35 prosent) og nordlendinger (41 prosent) svarer at de er litt eller svært misfornøyd med rikskringkasterens programtilbud. Tilfredsheten med programtilbudet er størst i Oslo, der 81 prosent er svært eller ganske fornøyd.  

– Dersom misnøyen stiger med avstand fra Oslo, kan det tyde på at oppfattelsen av en Oslo-sentrisme i NRKs innhold er i ferd med å befeste seg, tror medieforsker Helle Sjøvaag ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

NRK-ledelsen vil ikke innrømme slike problemer. Tvert imot. Overfor Dagbladet skryter distriktsdirektør Grete Gynnild-Johnsen nok en gang av hvilken fantastisk jobb NRK gjør i distriktene.

Vi tror det er farlig strategi av NRK å møte folkelig misnøye med programtilbudet med denne type arroganse. NRK gjør tvert imot ganske mye feil utenfor Oslo. For eksempel er det helt meningsløst at seks timer daglige lokale radiosendinger på P1 i hovedsak skal formateres fra Oslo. Det er en misbrukt mulighet for NRK til å skape en viktig lokal offentlighet.  Her burde NRKs mange dyktige medarbeidere ved lokalkontorene slippes fri, og i langt større grad fått bestemme hvordan sendingene skal utformes. Det tror vi ville gjort tilbudet mer interessant, aktuelt og relevant enn i dag.

For det andre tror vi mye mer av NRKs nasjonale programtilbud må flyttes ut av Oslo. Hvor NRK-folk befinner seg, avgjør selvsagt hva man ser og hører. Både når det gjelder kultur, nyheter, debatt og sport er tilbudet og sendingene i dag i for stor grad preget av et Oslo-blikk. Det er et paradoks, all den tid tre fjerdedeler av befolkningen bor utenfor Oslo. Langt flere av disse nasjonale programmene, både på radio og TV, burde ha vært laget i Bergen, Trondheim, Ålesund, Stavanger, Kristiansand og Tromsø.

I tillegg er det mulig å tenke nytt i en verden i rask endring. Det er for eksempel en forsømmelse at NRK ikke har en sterk nasjonal redaksjon for Russlands-spørsmål lokalisert i Nord-Norge. Det samme gjelder forresten fiskeri og sjømat, Norges nest viktigste næring, der mye av virksomheten skjer i nord.

NRKs kontorer i Nord-Norge fremstår som en filial og underleverandør. Mer reell redaktørmakt over det nasjonale innholdet må flyttes ut av Oslo.

For å kunne begrunne en offentlig mediestøtte på 5,8 milliarder kroner i året, er NRK helt avhengige av bred oppslutning over hele landet. Undersøkelsene i Dagbladet burde derfor være urovekkende lesning for NRKs ledelse. NRK har vært og er fremdeles et samfunnslim. Men dersom misnøyen med NRK stiger utenfor Oslo, vil det over tid også svekke oppslutningen om finansieringsordningen.

NRK kan ikke tro at man skildrer Nord-Norge med underholdningsprogrammer om torskefiske, snøbrøyting og reinflytting. Det er i seg selv ikke noe galt med slike programmer. Men med sine store ressurser har NRK et særlig ansvar for at store samfunnsutfordringer fra nord løftes frem som en del av den løpende nasjonale fortellingen. Dette er viktig for hele Norge, og helt avgjørende for NRKs legitimitet.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse