Annonse
MÅLES: Jens Ingvald Olsen (R), Kristin Røymo (Ap) og Ingrid Marie Kielland (SV) jublet over valgseier i 2015. Halvannet år etter plasserer en meningsmåling dem på utsiden av maktens korridorer. Foto: Yngve Olsen Sæbbe.

Misnøyens vinter også i Tromsø

Samtidig er det et faktum at etablerte makthavere ikke står særlig høyt i kurs i store deler av velgermassen.

Den nye partimålingen for Tromsø som Nordlys har fått gjort denne uka taler sitt tydelige språk.  De som sitter med makta sliter. Velgerne er ikke fornøyde med dem de valgte til å styre i Nord-Norges største by. I så måte passer Tromsø inn i både de nasjonale trendene og de internasjonale, politiske vindene som blåser over hele den vestlige verden.

Målingen viser at samarbeidskameratene i Ap, SV og Rødt hadde vært nødt til å flytte ut av maktens kontorer i rådhuset dersom denne målingen hadde vært et valgresultat. Men dette er bare en enkeltmåling og det er to og et halvt år til neste kommunevalg. På så lang tid kan alt mulig skje. Det går fort på alle områder, og politikken og velgerpreferansene er ikke noe unntak. Derfor skal man ikke legge alt for mye i en enkeltstående måling.

Samtidig er det et faktum at etablerte makthavere ikke står særlig høyt i kurs i store deler av velgermassen. Også i Tromsø opplever vi en misnøyens vinter. Den styrende koalisjonen har slitt i mange saker siden de inntok rådhuset og helt i det siste har det toppet seg med innføringen av bompenger som den store saken. Riktig nok gjorde kommunestyret denne uka et vedtak om bompenger som åtte av de ni partiene i kommunestyret stilte seg bak. Bare Frp-gruppa på fem personer stemte mot. Nå må det også presiseres at denne målingen ble tatt opp en dag før avgjørelsen i kommunestyret.

Like fullt er det ofte de som sitter med makta misnøyen først og fremst retter seg mot. Det merker de godt i Arbeiderpartiet når de nå får en måling som gir partiet lusne 22,9 prosent oppslutning. Ved valget i september 2015 fikk Ap 29,8 prosent.  Paradokset er selvsagt at Høyre, som i høy grad var med i bompengekoalisjonen, måles til 20,9 prosent, mot et valgresultat på 20,3 prosent. Her er det imidlertid på sin plass å påpeke at oppslutningen om disse to partiene utmerket godt kan være omvendt. Tallene her er innenfor feilmarginene på 3 prosent, og realiteten kan være at Høyre faktisk har større oppslutning enn Ap. Men det kan være bare tideler som skiller. Det klokeste er vel derfor å si at partiene er omtrent jevnstore.

Det eneste tallet som vi med stor sikkerhet kan regne som absolutt signifikant, er det som måler Senterpartiets oppslutning. Fra en oppslutning i Tromsø på 2,2 prosent ved siste valg, surfer nå Sp høyt på misnøyens bølgetopper og kommer ut av denne målingen med en oppslutning på 8,4 prosent. Denne trenden, med en voldsom vekst i oppslutningen om Sp, samsvarer godt med andre målinger, både nasjonalt og fylkesvis. Denne Tromsø-målingen bekrefter bildet av et parti som med stort hell vegeterer på misnøye og forakt for de politiske elitene. Også lokalt, helt uavhengig av hva man mener om bompenger.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse