Annonse
Familien Aigbovia ble onsdag 24.09.14 hentet fra sitt hjemsted i Kvæfjord og ble sendt til Nigeria. Ingen av barna har vært i Nigeria før. De har bodd i Kvæfjord de siste fire årene.

Mistillit til samfunnet

Denne saken gjelder ikke bare familien Aigbovia. Det gjelder alle de gjenværende asylbarna som ikke er trygge i det landet de er født og oppvokst i.

Tidlig onsdag morgen 24.09.14 ble familien Aigbovia revet ut av sengene sine og måtte følge med politiet. Kun noen få eiendeler fikk de ta med seg. Samme kveld ble de sendt til Nigeria, et land de italienskfødte barna aldri har vært i. Lærere og medelever på Borkenes reagerte med vantro. Hvilket samfunn er det egentlig vi lever i der politiet henter ut våre gode venner gjennom mange år, tar fra dem mobiltelefoner og sender dem til et fremmed land? Hvor er menneskeverdet? Og barnas rettigheter: er de bare skrevet for å pynte litt opp rundt i de norske klasserom?

Denne saken gjelder ikke bare familien Aigbovia. Det gjelder alle de gjenværende asylbarna som ikke er trygge i det landet de er født og oppvokst i. Og det gjelder «norske» barn som gjennom slike opplevelser har all grunn til å miste tiltro og respekt for det samfunnet de er en del av. Særlig synes jeg det er problematisk at politiet, som representerer en beskyttelses- og trygghetsfaktor i samfunnet, for mange barn blir en trussel og fare når bestevennen uten skyld behandles som en forbryter. Respekten for samfunnets autoriteter bør ikke baseres på frykt og aggresjon, men på tillit. Men den tilliten blir vanskeligere å bygge opp nå som barnas og våre venner stjeles ifra oss og behandles som alt annet enn medmennesker.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse