Annonse
Dette kolorerte svart-hvitt-bildet av M/K Peder Vinke er ifølge artikkelforfatteren tatt av Harstad Tidendes fotograf John Berthung, trolig under kutterens jomfrutur. Bildet finnes i arkivet til Sør-Troms Museum.

M/K Peder Vinjes forlis

Det har i de siste ukene, sist i Nordlys 19. november, blitt skrevet flere artikler om M/K Peder Vinjes tragiske forlis i 1961. Et sentralt punkt i artiklene har vært at det angivelig har framkommet nye ubekreftede opplysninger om en livbåt som skulle ha blitt funnet etter forliset. Artikkelen i Nordlys gjør gjeldende at rykter om livbåten først kom for en dag i fjor sommer, og at livbåtens historie i stor grad er et mysterium som etterlatte gjerne vil ha løsningen på.

Men funnet av livbåten er veldokumentert. Nordlys, Harstad Tidende og flere andre aviser hadde saken som førstesideoppslag i dagene etter at funnet ble gjort kjent for norske myndigheter 5. mars 1962.

Dette er hovedtrekkene i historien, sammenfattet av innholdet i diverse nyhetsnotiser: Båten ble ikke funnet på dypt vann som nevnt i artikkelen av 19. november, men drivende rett nord for Arkhangelsk og rett øst for Nordkapp. En sovjetisk tråler fant den 25.

februar 1962. Livbåten var merket “T-70-D”, som var Peder Vinjes registreringsnummer. Tråleren tok livbåten med seg ned til Murmansk hvor den ble lagret, og beskjed om funnet ble formidlet til Vardø Radio.

Derifra gikk melding til havnefogd og andre norske myndigheter.

I begynnelsen av mai 1962 gikk så fryseskipet M/S Caribia av Ålesund til Murmansk med en last sild, og på returen fikk skipet med seg livbåten. Den ble losset i Honningsvåg omtrent 10. mai. Så Ole Sivertsens observasjon som gjengitt i Nordlys 19. nov. stemmer godt.

Livbåten ble rapportert tom da den ble funnet, og funnet bidro ikke til noen forklaring på forliset.

Hva som skjedde med livbåten etter at den ble lagret i Honningsvåg vet jeg ikke. Funnet skjedde etter at sjøforklaring og rettslig undersøkelse var avsluttet, så den er ikke nevnt i disse dokumentene.

(Det kolorerte svart-hvitt-bildet som i artikkelen 19. nov. er kreditert “Privat” er vel forøvrig tatt av Harstad Tidendes fotograf John Berthung, angivelig under Peder Vinjes jomfrutur. Det er i arkivene i Sør-Troms Museum.)

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse