EN TERSKEL: Bompenger gjør livet for barnefamilier vanskeligere. Det vil sette en terskel for nyetableringer i byen vår, og gjøre fritidsaktiviteter, transport til skole og barnehage samt andre dagligdagse gjøremål dyrere, skriver kronikkforfatteren. Foto: Arkiv

Moderne landeveisrøvere

De sitter ikke skjult i buskene, de bruker ikke pistol for å rane deg. De sitter i kommunestyret på lyse dagen, og bestemmer du skal belastes hver gang du krysser kommunens bomstasjon. Veiene er et middel til frihet. Setter man mur på dem setter man en mur på frihet. Man kan jo spørre seg hvorfor kommunepolitikerne i Tromsø vil sine innbyggere det.

Body bilder: 
BOMSTASJONER: Pappa sa jeg måtte slutte på trening på grunn av bommene, står det på bildet. #NokErNok, mener kronikkforfatteren. Foto: Hedda Hestholm

Alle partier i kommunestyret kjemper for bompenger i byen vår. Enten generelt eller ved enkeltsaker som ny bompengefinanisert Kvaløyaforbindelse. Vi i Liberalsitene er uenig i samtlige. Vi synes det er frekt at kommunen skal bruke deg som sin melkeku. Det er vedtatt at kommunen skal ta mer penger fra deg istedenfor fortsette å forsyne seg i samme tempo som før, som ikke er noe bedre det heller. Bilister betaler nok! Til kommunevalget 2019 garanterer vi omkamp i bompengesaken om du gir din stemme til oss.

Etter engangsavgiften, etter moms, etter årsavgiften, etter drivstoffavgiften, etter Co2-avgiften og etter den kommunale drivstoffavgiften på toppen av andre avgifter så trodde man kanskje at man hadde betalt nok for å eie og bruke en bil i Norge, men dette er ikke realiteten. Nei, her skal det kreves inn bompenger også. Mye bompenger. Det skal tydeligvis svi å eie bil. I underkant av femti prosent av bompengene skal gå til veier, som egentlig er betalt for, og resterende femti kommer ikke engang bilistene til gode, men syklistene. Selv om kapitalismen har gjort bilen billig og tilgjengelig for de fleste, sørger staten og kommunen for at dette forblir et luksus-objekt, ved å suge ut hver eneste krone de kan, slik at bare de med god råd har muligheten til å eie og bruke bil.

Ikke alle kan frakte familien rundt på sykkel gjennom lange avstander som kommunen legger opp til. Bompenger gjør livet for barnefamilier vanskeligere. Det vil sette en terskel for nyetableringer i byen vår, og gjøre fritidsaktiviteter, transport til skole og barnehage samt andre dagligdagse gjøremål dyrere. En fritidsaktivitet kan komme til å koste en familie med ett barn kr 3-4000 bare i bompengekostnader.

Jeg ser at mange vil nesten få doblet sine årlige bilutgifter på grunn av politikernes landeveisrøveri. Slik skal det ikke være. Bil er et verktøy som alt annet og noen er avhengig av dette i hverdagen for å komme til å fra jobb, kjøre til fotballtrening osv. Skjønner virkelig ikke de som styrer kommunen dette? Dette vil ramme de som har minst penger hardest og skape større forskjeller.

Liberalistene mener at privatbilisme er positivt og gir mennesker stor fleksibilitet og frihet. Mange er avhengig av å bruke bilen, alle kan ikke kjøre buss. Vi ønsker å legge minst mulig hindringer i veien for privatbilisme og mener derfor at det totale skatte- og avgiftstrykket bør reduseres betydelig.

Hvis det blir bygget en ny vei er det ikke unaturlig at de som bruker veien betaler for den, men når bilistene allerede har betalt rikelig gjennom andre skatter og avgifter, trenger vi ikke bompenger i tillegg. En stemme til Liberalistene er en stemme til alle barn som må bli kjørt til sin skole, barnehage, fritidsaktivtet. Det er også en stemme alle bilister, til næringslivet som leverer varer, butikker og kunder. En stemme til Liberalistene, er kort og greit en stemme til deg selv.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse