Annonse
FLYKTNINGELEIR: Dette er ikke noe sted å bo for barn. Norske myndigheter er innstilt på å bringe de norske barna hjem. Men noen av mødrene vil ikke la barna reise, hvis de ikke selv får være med. Illustrasjonsfoto: AP/NTB Scanpix

IS-mødrenes krav

Det er bare et drøyt halvår siden jesidi-kvinnen og fredsprisvinneren Nadia Murad, som selv var fange og slave hos IS, fortalte om grusomme overgrep, utført av IS sine menn – og kvinner. Men ironisk nok ser ofrene nå ut til å være glemt. I stedet dreier debatten seg om IS-mødrenes krav om at Norge skal hjelpe dem hjem.

IS-mødrene i flyktningeleirene kan bli sittende der til en internasjonal domstol eventuelt blir opprettet. Men det er høyst urimelig om barna deres skal lide samme skjebne.

Det har kommet mange krav fra IS-mødrene og støttespillerne deres, om at de må få komme hjem til Norge. Det haster, for forholdene i flyktningeleirene der de er internert, er forferdelige og helsefarlige.

Alle som har sett TV-bildene derfra, skjønner det. Dette er ikke noe sted å bo for barn. Norske myndigheter er da også innstilt på å bringe de norske barna hjem. Fem foreldreløse unger er allerede hentet hjem til Norge. For de som har mødrene sine i flyktningeleiren, er situasjonen verre.

For noen av mødrene vil ikke la barna få reise hjem, hvis de ikke selv får være med på turen.

Men ingen europeiske land, Norge inkludert, har det travelt med å hjelpe disse kvinnene hjem. De har begått en forbrytelse ved å slutte seg til terrororganisasjonen IS, og dermed bidratt til skrekkregimet i kalifatet. I Norge vil de bli tiltalt etter straffelovens paragraf 147d - for deltakelse og støtte til en terrororganisasjon - om de kommer tilbake.

Det er imidlertid lite trolig at de gjør det med det første. EU vurderer å opprette en internasjonal domstol for IS-krigerne og kvinnene som giftet seg med dem. Norge deltar i dette arbeidet.

Det er mange som ønsker en slik domstol, ikke minst blant folkegrupper som ble ofre for IS sine grusomheter. Og det er også disse som kan gi best vitnesbyrd volden og bestialiteten: de som opplevde den.

En internasjonal domstol vil sikre likhet for loven. Den vil også føre til at dødsstraff utelukkes. Og den reduserer mulighetene for at krigsforbrytere og terrorister unnslipper straff.

 Norske, hjemvendte IS-krigere har så langt bare blitt straffeforfulgt og dømt for deltakelse i IS. Det gir maks 6 års fengsel. Stilt for en internasjonal domstol må de kanskje svare for alvorlige krigsforbrytelser og folkemord også. Da er strafferammen langt større.

IS-mødrene i flyktningeleirene kan altså bli sittende der til en internasjonal domstol eventuelt blir opprettet. Men det er høyst urimelig om barna deres skal lide samme skjebne.

Alle forstår at å sende ungene fra seg, er en fryktelig tung avgjørelse å ta. Men dersom det står om barnas liv og helse, ville de aller fleste mødre gjøre det. I en krisesituasjon sørger man som forelder for at barna kommer seg i livbåten, uten å stille som betingelse at man selv får følge med. Barn er ikke gisler.

Barna må ikke skilles fra mødrene sine, barn trenger mor, hevdes det. Nei, de gjør ikke det. Ikke dersom mor ikke er i stand til å forstå barnas beste, og handle deretter.

De fleste norske IS-kvinner er oppvokst i Norge. Som tenåringer ble de rekruttert inn i radikale, religiøse miljøer, som det salafistiske Islam Net, for eksempel. Her traff de meningsfeller og unge menn med planer om å dra til Syria for å slutte seg til IS. Kvinnen som NRK nå har intervjuet i flere omganger, tilhørte venninnegjengen som forfatter Åsne Seierstad skriver om i boka «To søstre». Kvinnen fulgte etter kjæresten da han reiste for å krige for terrororganisasjonen. De møttes i Tyrkia, giftet seg, og sammen dro de over grensen til Syria.

Nå påstår kvinnen at hun ikke forsto at de skulle til IS-området, og at hun ble tatt dit mot sin vilje. Da hun dro var hun i gang med høyskoleutdanning i Norge.

Det er bare et drøyt halvår siden jesidi-kvinnen og fredsprisvinneren Nadia Murad, som selv var fange og slave hos IS, fortalte om grusomme overgrep, utført av IS sine menn – og kvinner. Men ironisk nok ser ofrene nå ut til å være glemt. I stedet dreier debatten seg om IS-mødrenes krav om at Norge skal hjelpe dem hjem.  

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse