Annonse
UiT-rektor Anne Husebekk. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Mohn-prisen 2018: Om hav og is og Arktis

Prisen er ment å belønne fremragende forskning på arktiske problemstillinger.

Mohn-prisvinnerne dr. Eddy Carmack og Shari Gearheard på vegne av gruppen bak prosjektet «The meaning of ice» får sine priser, 1 million kroner hver, under mandagens Arctic Frontiers-konferanse.

Prisen er gjort mulig fordi Trond Mohn har gitt en generøs pengegave til Tromsø Forskningsstiftelse, og prisen er organisert i et samarbeid mellom UiT Norges Arktiske universitet, Academia Borealis vitenskapsakademi og Tromsø Forskningsstiftelse.

Prisen er ment å belønne fremragende forskning på arktiske problemstillinger, og forskningen skal være av betydning for den arktiske fremtiden.

En komite bestående av internasjonalt anerkjente arktisforskere har vurdert de som ble nominert til prisen.

Prisvinnerne fyller kriteriene. Eddy Carmack er en svært anerkjent havforsker. Han har studert havstrømmer, havsirkulasjon, saltholdighet i arktiske havområder og undersøkt hvordan klimaendringer påvirker havet og hvilke konsekvenser disse endringene kan få. For eksempel er det slik at isfritt hav fører til at bølger skyller inn over land som igjen fører til erosjon i strandsonen og truer bebyggelse fordi grunnen forsvinner. Dette truer områder der urfolk har bodd i århundrer, og endrer forholdene for dyreliv og livet i havet.

I prosjektet «The meaning of Ice» har forskere samarbeidet med urfolk i Alaska, Canada og Grønland har vitenskap og tradisjonskunnskap i sammen blitt brukt til å studere klimaendringenes innflytelse på miljøet i de tre landene. Vi vet at både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen brukte urfolk og urfolkskunnskap på sin ekspedisjoner, men det finnes ikke mange eksempler i moderne tid på store prosjekt der slik kunnskap kombineres.

Tirsdag inviterer Mohn-priskomiteen til åpne forelesninger på universitetet der de to prisvinnerne skal presentere prosjektene sine slik at alle kan forstå innholdet.

Tromsø har fått en internasjonal arktispris. Den skal deles ut hvert annet år. Det er fint å kunne hedre de som gjør fremragende arktisk forskning. Det er fint å hedre de som lager forskningsresultater av betydning for kommende generasjoner. Klimaendringene vil påvirke Arktis mer enn noe annet sted i verden. Arktis er hjemmet til 5 millioner verdensborgere. Det finnes store naturressurser i Arktis. Vi skal sørge for en bærekraftig utvikling og en fremtid for de som bor i Arktis.

Jeg er stolt av Mohn-prisen. La oss håpe at prisen betyr en forskjell for de som forsker og for oss som lever her nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse