Annonse
Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Morgendagens jordmortjeneste i Tromsø

Vi frykter at oppfølging fra jordmor ikke vil være et reelt valg for Tromsøs kvinner i fremtiden.

Den norske jordmorforening (Dnj) i Troms er bekymret for om det er tatt høyde for hjemmebesøk av jordmor, etterkontroll og prevensjonsveiledning, nødvendig faglig oppdatering, samhandling med UNN og sykefravær i dette regnskapet.

Petter rekker akkurat å børste de siste smulene ned fra benken idet det ringer på døra. Et raskt blikk over stua og han sukker litt. Tenk at den lille gode og varme bylten som ligger på Cecilies bryst kan forårsake så mye kaos.

Dagene etter fødselen og hjemkomsten har fløyet av gårde og natt og dag avløser hverandre rasker enn han klarer å henge med. Cecilie ser sliten ut med mørke ringer under øynene. Han åpner døra og kjenner at han må svelge en klump i halsen. Han ler litt, tenk å bli så glad for et kjent ansikt. Jordmor Synnøve kommer inn i gangen og gir han en rask klem.

Hun setter seg ned ved siden av Cecilie og stryker den lille gutten over hodet. Jordmor Synnøve har fulgt dem igjennom hele svangerskapet og kjenner dem godt. Petter synker ned i stolen og kjenner at skuldrene senker seg. Han ser at Cecilie smiler stolt når samtalen kommer inn på fødselen. Det føles så trygt å slippe løs alle bekymringer og spørsmål, og de er det mange av. Er det normalt at brystene er så ømme, får babyen nok mat og kan hun sjekke at stingene ser bra ut? Jordmor Synnøve kjenner, ser, lytter, veileder, avkrefter, bekrefter, roser og forklarer.

Tromsø kommune står ovenfor sin største omlegging av jordmortjeneste på 10 år. Samarbeidsavtalen med UNN om drift av Jordmorsenteret er sagt opp og kommunen er i ferd med å ansette kommunale jordmødre for første gang. Dette gir noen utfordringer, men også muligheter for nytenking og etablering av en kommunal jordmortjeneste som tilbyr et tjenestetilbud utover dagens svangerskapsomsorg.

Gravide, fødende og familien skal oppleve en helhetlig og sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg. Det har Stortinget slått fast i stortingsmeldingen «En gledelig begivenhet». Helsedirektoratet fulgte opp med Retningslinjer for barselomsorgen i 2014. En anbefaling er at alle kvinner bør tilbys ett hjemmebesøk av jordmor første tre dager etter hjemkomst, ved spesielle utfordringer bør det tilbys ytterligere ett besøk.

Helsesøster tar deretter over og bør tilby hjemmebesøk på dag 7–10 etter fødsel. Tiltaket skal tette et eksisterende gap i oppfølgingen mellom barselavdeling og helsestasjon, et gap helsetilsynet mener er en trussel mot pasienttrygghet. Fokusområder ved hjemmebesøk kan være amming, fysiske forandringer etter fødselen, psykisk helse, samspill/tilknytning, fødselsopplevelse, babyens trivsel og vekst og ellers det kvinnen og familien har behov for å ta opp med jordmor.

Det er seks uker siden den varme dagen i juni da Elias ble født, og først nå begynner Cecilie å kjenne seg som seg selv igjen. Hun tenker på i går kveld da Petter tok på puppene hennes. Han ble så overrasket over at melka rant, at den erotiske tilnærmingen ble avløst av en latterkrampe. Hun ler inni seg når hun tenker på alt det absurde som skjer med kroppen og som ingen prater om. Alle disse rare spørsmålene. Det kjennes trygt at det er jordmor Synnøve som skal undersøke henne. Praten går varmt mens underlivet blir sjekket, og Cecilie får svar på alt fra sex, prevensjon og solfaktor til babyhud.

Gravide har rett til å velge om hun vil følges opp av jordmor, lege eller begge i kombinasjon i sitt svangerskap, dette gjelder også etterkontroll 6 uker etter fødselen. Fra 2016 gis jordmødre og helsesøstre i Norge forskrivningsrett på alle typer prevensjonsmiddel. Kvinner over 16 år kan dermed gå til jordmor for å legge inn spiral, utføre underlivssjekk for livmorhalskreft, få resept på p-piller eller sette inn p-stav. Jordmortjenesten gis med det mulighet til å tilby et helhetlig tjenestetilbud for kommunes befolkning innen kvinnehelse og familieplanlegging.

Jordmødre har en nøkkelrolle i dette viktige forebyggende og helsefremmende arbeidet, men det krever en jordmortjeneste med tilstrekkelig kapasitet. Tromsø kommune har lyst ut 2,5 stillinger for jordmor. Det hevdes fra byrådet at dette tilsvarer dagens kapasitet i svangerskapsomsorgen. Den norske jordmorforening (Dnj) i Troms er bekymret for om det er tatt høyde for hjemmebesøk av jordmor, etterkontroll og prevensjonsveiledning, nødvendig faglig oppdatering, samhandling med UNN og sykefravær i dette regnskapet.

Vi frykter at oppfølging fra jordmor ikke vil være et reelt valg for Tromsøs kvinner i fremtiden. Jordmødre kan, som fastleger, kreve takst på sine kontroller. Tjenesten koster derfor lite! Dnj Troms oppfordrer med dette kommunen til å tenke langsiktig og allerede nå begynne arbeidet med å finne midler til flere jordmorstillinger.

5. mai er Den internasjonale jordmordagen og den markeres av jordmødre over hele verden. International Confederation of Midwives (ICM) setter i år søkelyset på FNs 1000-års mål og jordmødres rolle i arbeidet for seksuell helse, familieplanlegging, redusert mødre- og spedbarnsdødelighet. Jordmødre gjør en forskjell lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Den norske jordmorforening i Troms gratulerer stolt alle våre kollegaer med dagen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse