Annonse
Moria-leiren på den greske øya Lesvos er den største av de fem flyktningleirene i Hellas. Helsepersonell og hjelpeorganisasjoner slår alarm om en kommende viruskatastrofe

Moria-leiren er ikke immun mot pandemien

Mens coronafaste nordmenn flys hjem fra ferie sitter tusenvis av mennesker i overfylte flyktningleirer og håper at verdenssamfunnet skal gjøre noe.

Over hele verden herjer covid-19 som en fryktløs pandemi og rammer stadig større deler av verdenssamfunnet. Både kommunehelsetjenesten og sykehusene her i Norge fryktet å gå tom for smittevernutstyr for bare få dager siden. Ingen vet sikkert hvor lenge viruset vil herje, hvor mange som vil rammes, hvor alvorlig det vil bli eller hva det vil koste. Pandemien utfordrer samfunnet på alle nivå. Vi vet at pandemien vil kreve mye av oss alle. Vi vet også at en pandemi er nettopp det; en epidemi som sprer seg over store deler av verden - og ingen er immune.

Fordelt på fem flyktningleirer på de greske øyene oppholder 42,000 flyktninger og migranter seg. Utfordringene i leirene står i kø: matmangel og underernæring, lite vann, tynnslitte klær og manglende helsehjelp. Pandemien kommer bare på toppen av kummerlige leveforhold i leirene, som per dags dato huser mer enn syv ganger flere mennesker enn de er dimensjonert for. Viruset er rått, og skjermer ingen. Flyktningleirene er ikke immun mot viruset. Nå er det bare et spørsmål om tid før det virkelig får fotfeste også i leirene.

Kontrasten blir stor til livet hjemme i Norge. Vi oppfordres til å holde minst én meters avstand. I leirene er ikke dette mulig. Her bor mennesker tettere enn vi klarer å forestille oss. «Leger uten grenser» melder om 5-6 personer på 3 kvadratmeter. Hjemme sitter vi på den 8. dagen i karantene. Her bor 3 personer på 100 kvadratmeter og får en følelse av å leve litt oppå hverandre. Vi skulle bare visst.

Jeg skjemmes av at vi ikke gjør mer når vi vet hvordan menneskene i leirene lever. Jeg skjemmes enda mer når stadig flere land, også Norge, bruker nasjonale planer for å begrense pandemien som en unnskyldning for å skyve vekk vårt internasjonale ansvar. Internasjonale kriser trenger internasjonal solidaritet.

La oss ikke bruke pandemien som en unnskyldning for å ikke hjelpe. Både Frp og Høyre tok til orde for stengte grenser lenge før pandemien var en konstatert internasjonal krise.

At reiser til inn- og utland må begrenses dersom vi skal lykkes med å håndtere viruset og dets spredning forstår nok de fleste. Samtidig må vi forstå at menneskene i leiren må hjelpes, og at de kan hjelpes. Men det krever politisk vilje.

Mens coronafaste nordmenn flys hjem fra ferie sitter tusenvis av mennesker i overfylte flyktningleirer og håper at verdenssamfunnet skal gjøre noe.

Det første påviste tilfellet av viruset i Moria-leiren er et faktum. Frivillig helsepersonell beskriver forholdene som horrible og umenneskelige. Flyktningene er så redde nå at de syr sine egne munnbind. For bare få dager siden lå vi an til å gå tom for smittevernutstyr her i Norge. Alle forsto alvoret da. Hvorfor forstår vi det ikke når det foregår blant noen av verdens mest sårbare?

Verden utenfor forventer at land som Norge tar ansvar, også når ting blir vanskelig. Jeg forventer det. Vi i AUF forventer det. Vi har plass til flere. Vi har kompetansen til å ta imot flere. Og vi har solidaritet med mennesker som har det aller vanskeligst.

De siste dagene har stadig flere snakket om krigen mot corona-viruset. I krigen må vi hjelpe de aller mest sårbare; først og fremst barna.

Tusenvis av nordmenn krever at barna fra Moria-leiren evakueres nå. Erna Solberg, hva gjør du?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse