Annonse
Kommunestyret behandlet onsdag budsjett for 2019 og økonomiplan for perioden 2019-2022. Det hele blir nærmest absurd teater når Aps gruppeleder, Jarle Heitmann (midt i bildet) meddeler fra kommunestyrets talerstol at han og hans samarbeidskamerater har full kontroll på kommuneøkonomien, kommenterer Oddvar Nygård. Foto: Inger Præsteng Thuen

Mørketida kom tidlig i år

At Ap, SV og Rødt tilsynelatende er helt bekymringsløse, er oppsiktsvekkende.

Det er ikke bare været som er trasig, med blåst og høljeregn og en gradestokk som nærmer seg nullpunktet. For innendørs i rådhuset i Tromsø har den økonomiske mørketida lagt seg som et kaldt teppe over både folkevalgte politikere og den kommunale administrasjon. Tirsdag i denne uka måtte administrasjonssjef Britt Elin Steinveg gå til det skritt å informere de folkevalgte om en økonomisk situasjon som er så alvorlig at det påkaller lovbestemt varsling til den politiske ledelsen og de folkevalgte.

Steinvegs notat til formannskapet blir holdt i et kjølig byråkratspråk, men innholdet er eksplosivt nok. I korthet er dette saken:  I vår ble det fra administrasjonssjefen rapportert at  det lå an til et merforbruk (budsjettoverskridelse) på 82,5 millioner kroner. Det var i første rekke driftskostnadene i pleie og omsorgssektoren som løp løpsk. Som vanlig. Nå, i slutten av september, viser prognosene et avvik i denne sektoren på omlag 230 millioner.

Å si at dette er en trasig situasjon er en voldsom underdrivelse. Det vi har blitt presentert for i administrasjonens notat er et politisk sammenbrudd for det prosjektet som Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt har bedrevet i de tre årene de har styrt kommuneskuta i Tromsø. Nå driver denne farkosten for budsjettoverskridelsenes vær og vind, helt uten styring.

Merforbruket i pleie og omsorgssektoren er en forbannelse som har vokst og vokst over mange år nå. Da den rødgrønne alliansen kom til makta etter kommunevalget i 2015 var ett av deres fremste valgløfter at de skulle få skikk på kommuneøkonomien. Det skulle de få til gjennom en ny reform – tillitsreformen. Hva denne nyskapningen egentlig betydde var det svært vanskelig å forstå. Den virket svært luftig og samarbeidspartienes representanter hadde betydelige vanskeligheter med å forklare hva innholdet i denne reformen skulle være. I dag kan vi slå fast at det som luktet luft, så ut som luft og smakte luft, har vist seg å være nettopp det – luft. Tillitsreformen har ikke ført til annet enn at de galopperende budsjettoverskridelsene bare har vokst seg større og større. Det kommunestyret og offentligheten har blitt presentert for i administrasjonssjefens varsel, er et politisk nederlag av den helt spektakulære sorten.

Men skylappene har satt seg godt fast hos de styrende partier. Og det hele blir nærmest absurd teater når Aps gruppeleder, Jarle Heitmann, et lite døgn etter at administrasjonssjef Steinvegs notat ble kjent, kunne meddele fra kommunestyrets talerstol at han og hans samarbeidskamerater hadde full kontroll på kommuneøkonomien. At Ap, SV og Rødt tilsynelatende er helt bekymringsløse, er oppsiktsvekkende. Forklaringen er at de kalkulerer med større finansinntekter ved årets slutt, og da er det ikke så nøye med at driften i pleie- og omsorgssektoren er frikoblet fra sektorens budsjett. Heitmann og hans venner gambler kort og godt med at utenforliggende faktorer, for eksempel økt skatteinngang, skal redde det endelige årsregnskapet. Men dette er forhold som de selv har null kontroll over. Den såkalte tillitsreformen har havarert, og nevnes knapt i økonomidebatten i kommunestyret, men er nå erstattet av det som ligner en ønskeliste til julenissen. Barnetro kan være vakker, men voksne politikeres ansvarsfraskrivelser er så visst ikke noe pent syn.

I skrivende stund debatterer kommunestyret budsjett for 2019 og økonomiplan for perioden 2019-2022. At budsjettforslaget til de styrende partiene for en stor del fremstår som en lek med tall, gjør ikke saken bedre. Her «glemmer» man for eksempel å legge inn flere hundre millioner for å ferdigstille nybygget til Tromsdalen skole. For å få hele budsjettforslaget til å balansere, salderer man med store beløp hentet fra disposisjonsfondet. Samtidig som man bedyrer at man skal øke det selvsamme fondet. Det er sant å si deprimerende å måtte konstatere en slik mangel på seriøsitet som det dette dokumentet er et eksempel på .

Når dette er sagt, er det nødvendig å legge til at opposisjonen ikke akkurat er skyldfri når det gjelder økonomisk vanskjøtsel. Det beviste de til fulle i forrige periode da den borgerlige fløyen satt ved roret. Og i inneværende periode har både opposisjon og posisjon vært samstemt når det gjelder store investeringer i prestisjeprosjekter som det nye badelandet. Det har som kjent utviklet seg til et økonomisk mareritt i flere hundre millioners-klassen. De få røstene i kommunestyret som har villet holde igjen på investeringsiveren har ikke vært mange.

Det heter seg at vi får de politikerne vi fortjener.  Nå skal de alle ut i ny valgkamp foran kommunevalget neste høst, og valgløftene vil sitte løst. Det er jo lov å håpe, men slik situasjonen er nå, er det vanskelig å se når den økonomiske mørketida i kommune-Tromsø skal vike. Tvert imot ser det ut til at «winter is coming».

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse