Annonse
VAR KONGENS MANN: Svein Ludvigsen var fylkesmann i Troms fra 2006 til 2014. Han sitter denne uken under tiltale for seksuelle overgrep mot tre personer, men nekter straffskyld. Foto: Øystein Barth-Heyerdahl/Nordlys

Mørkets hjerte

Rettssakens første dag ble ingen god dag for de som tror på Svein Ludvigsens uskyld.

Ludvigsen-sakens bekmørke alvor står klart for alle som tirsdag var til stede i retten i Tromsø, og hørte forklaringen til den nå voksne mannen, som er bosatt et annet sted i landet.

Han er en av tre fornærmede i saken mot den tidligere statsråden, nestlederen i Høyre, stortingsmannen og fylkesmannen.

Hvis han blir trodd av retten når dommen faller, vil han bidra til et av de dypeste fallene i norsk politisk historie. Kanskje det aller dypeste.

Nå sitter han og hulker og gråter i rettsal 8 i Tromsø. I 2009 er han en ung, mindreårig asylsøker som kommer til Norge. I et krigsherjet Afghanistan har hans far blitt drept. Han flykter til Norge, og blir plassert på et mottak på bygda i Troms.

Der kommer han i kontakt med barnas høyeste beskytter i Troms, Svein Ludvigsen. Som fylkesmann er Ludvigsen den som fører tilsyn med mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Ludvigsen har i media markert seg som en fylkesmann med særlig omsorg for de yngste og svakeste.

Og denne gang har Ludvigsen et av sine mange tilsynsoppdrag på den nordnorske bygda. Senere blir gutten flyttet til et mottak et annet sted i fylket. Der blir han oppsøkt av Ludvigsen, og tatt med på hytteturer.

De har to har sex på hytta, gutten sier at det skjer med tvang, mot hans vilje. På en av hytteturene, som han hevder varer i 14 lange dager, føler han seg som en fange. I retten forteller han om sin egen desperasjon.

Hvorfor rømmer han ikke? I retten forteller han jo om overgrep som fortsatte og fortsatte. På hytta, i fylkesmannens hjem, og gjentatte ganger også på fylkeshuset i Tromsø.

Han svarer selv. Det er fordi han føler skam. Og redsel. Han er ny i Norge, han kan ikke språket, han vet ingenting om Norge. Det er en enorm ubalanse i maktforhold mellom de to. Og mannen som han mener misbrukte ham, symboliserer på alle måter makten i Norge. Fylkesmannen liker forresten å snakke om sin egen makt. Ifølge fornærmende, sier Ludvigsen at han kjenner alle i politiet, i UDI, og at han er personlig venn med Kongen.

Og han sier i sin forklaring med at Ludvigsen ikke la skjul på at om deres «lille hemmelighet» skulle bli kjent, kunne det få konsekvenser for hans opphold i Norge.

Ludvigsen har krav på å bli betraktet som uskyldig inntil det motsatte er bevist. Og vi skal ha klart for oss at hva saken handler om. Det er at påtalemyndigheten må føre bevis for at Ludvigsen har gjort noe ulovlig. Sex mellom menn er ikke ulovlig. Men misbruk av overmaktforhold og egen posisjon er derimot straffbart.

Utfallet kommer også an på om Ludvigsen selv vil endre strategi, fra å benekte enhver seksuell relasjon, til å innrømme deler av de beskreven forholdene i tiltalen, men hevde at det som skjedde, var frivillig. Ludvigsens seksuelle legning vil trolig også bli et tema. I retten i dag ble det lagt frem et bildebevis som skal vise Ludvigsen i seksuell aktivitet med den fornærmede mannen. Det er bildet som fikk snøballen til å rulle da mannen la det frem for hjelpeapparatet på Østlandet.

Saken reiser mange spørsmål om systemfeil. Hva er det som svikter hvis en fylkesmann kan plukke opp en mindreårig asylsøker på et statlig mottak og ta ham med på overnattingsturer?

Hvorfor reagerer ingen når en fylkesmann dukker opp i offisielle sammenhenger med en ung asylsøker på slep?

Det viser seg at fylkesmann Ludvigsen hadde en forkjærlighet for å oppsøke barnevernsinstitusjoner, ofte uanmeldt og på kveldstid.

Bufetat sin regiondirektør i Nord-Norge varslet så sent som i 2012 om den merkverdige adferden. Bekymringen hans gikk i linje oppover i systemet. Hva ble gjort? Hvilke undersøkelser ble iverksatt?

Hvis mannen på toppen viser seg å være en overgriper, hvem griper inn da?

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse