Annonse
BREMSEKLOSSENE: Bjørn-Gunnar Jørgensen (til venstre) og Kristoffer Kanestrøm er Frp-politikerne i Tromsø, som nå får medvind på meningsmålingene etter regjerings-exiten. Foto: Jørn Normann Pedersen

Morna, bompengemotstand

Knut Arild Hareide er oppstanden. Nå vil Tromsø høre budskapet om byvekstavtale.

For når Frp forlater Samferdselsdepartementet tar de også vekk foten på de tunge bremseklossene som har hindret en avtale.

To glade Fremskrittspartister gir oss sine fineste smil på forsiden av Nordlys fredag denne uken.

Bjørn-Gunnar Jørgensen og Kristoffer Kanestrøm i Tromsø har medvind i seilene. Mest sannsynlig er det regjerings-utgangen som gir partiet lokalt et kraftig løft.

De mener selv de inkasserer støtte for å ha stått opp for de eldre på Kvaløysletta sykehjem.

Men å stå opp for Tromsø ville de ikke gjøre da de hadde sjansen. Kanestrøm og Jørgensen har vært de to største bremseklossene for at byen ikke har fått sin byvekstavtale – uansett form og innhold.

De har foret sine folk i regjering med argumenter mot avtalen som kunne gitt veier, bru og tunnel i Tromsø. De har heller ikke lyttet til egne kjernevelgere som vil ha Ny tverrforbindelse.

For når Frp forlater Samferdselsdepartementet tar de også vekk foten på de tunge bremseklossene som har hindret en avtale.

Avtalen om byvekstmidler støttes av et stort flertall av Tromsøs befolkning. Avtalegrunnlaget har ligget klart i flere år. Tromsø er overmoden for å få disse midlene på plass.

Nord-Norges største by står i stampe.

Bompengeforliket som ble meislet ut under valgkampen i fjor er på sin side ikke en del av Granavolden-plattformen, som statsminister Erna Solberg (Høyre) sier skal ligge til grunn for videre styring av landet. Om hun vil la forliket stå, har hun ikke kommentert.

Forliket la opp til store endringer i hvordan pakkene skulle utformes. Det skjøv avtalen langt ut i det blå, om ikke i det hinsidige.

Nå forventer lokale politikere i Tromsø at regjeringen ser bort fra forliket og søker andre flertall på Stortinget. Her kan Arbeiderpartiet, om Martin Henriksen og Cecilie Myrseth tar opp hansken fra Tromsø, være avgjørende.

Men mest sentral kan Helga Marie Bjerke fra Tromsø Krf og Morten Skandfer fra Tromsø Venstre bli. Vil Hareide og statssekretærene Ingelin Noresjø og Ingvild Ofte Arntsen lytte?

For Troms og Finnmark sin del er det nå sterk bekymring over at Nordland igjen får statssekretæren – attpåtil to – i dette viktige departementet. Det gir en geografisk ubalanse som kan ramme storfylket i nord.

Det har tidligere tjent Nordland fylke godt å ha statssekretæren hos samferdsel, slik Avisa Nordlands kommentator Stein Sneve påpeker

Granavolden-plattformen og NTP-en fra 2017 som ligger til grunn for mindretallsregjeringen, sier begge at det skal innføres byvekstavtaler med de store byene.

Dette er den klokkeklare beskjeden til minister Hareide fra Tromsø: Inviter Tromsø til forhandlinger om byvekstavtale nå. Få avtalen inn på Statsbudsjettet for neste år.

Kanskje vil smilene til Jørgensen og Kanestrøm stivne litt når Knut Arild Hareide (Krf) trer inn som statsråd i Jon Georg Dales sted.

De er i alle fall ute av posisjon til å stoppe en byvekstavtale for Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse