Annonse
SISTE MONARK? Debatten rundt kronprinsparets skolevalg er ikke det vesentlige her. Den har imidlertid tjent som en påminnelse om, i hvert fall for undertegnede, at en tøvete ordning som arvelig monarki ikke har noen plass i det moderne samfunn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Morna monarki!

Kong Harald bør bli vår siste konge.

Vi får heller leve med presidentvalgkamper mellom Carl I. Hagen og Torbjørn Jagland hvert fjerde år fremover

Jeg har aldri hatt et stort engasjement verken for eller mot kongehuset. men som historieinteressert har Kong Haakons nei i 1940, Kong Olavs trikketurer under oljekrisen i 1973,  og Kong Haralds gråt for de drepte etter 22. juli imponert. Dette er begivenheter som har styrket kongehuset og gitt det den respekt som verken kronjuveler eller grisedyre Gucci-vesker kan gi .

Tilliten er blitt satt på prøve de siste årene. Det er nok å nevne en prinsesse som snakker med hesten sin og driver egen, kommersiell engleskole, stadig mer ”flashing” av dyre klær og kjendiseri, og nå nylig et farvel til fellesskolen for barna til kronprinsparet.

Men ikke bare har vi vært heldige med oljen i dette landet. Vi importerte også dansk prins i 1905 som viste seg å være en hedersmann av rang. Men det var bare flaks det også. Arvelig kongerekke er fullkomment latterlig og det skal godt gjøres å forsvare den ordningen i 2014. Hva om vi får en total imbesil som nasjonalt overhode?  De fleste er enige om at den rojale ferskvaren vi importerte i 1905 holdt prima kvalitet, men som ferskvarer flest har vi ingen garanti for holdbarheten. Og nå er vi snart på 110. året. Jeg frykter det verste.

At dagens tronarvinger ikke ser den viktige symbolikken i å velge offentlig skole for sine barn, eventuelt velger å overse den, er også et argument for at tiden for avvikling av kongehuset er overmoden. Det er vanskelig å tolke det på annen måte enn at de ikke finner den offentlige skolens kvalitet tilfredsstillende for eget avkom. Og det er jo ikke noe særlig for de mange lærere, rektorer, vaskehjelper, elever og foreldre som hver dag setter sin lit til eller arbeider i, skoleverket.

Da Kongen fikk kreft for noen år siden dro han ikke til utlandet for å foreta operasjonen. Han ble operert på det som den gang het Rikshospitalet. Han ble tatt imot av to kirurger på parkeringsplassen med pressen til stede, operert av de samme folkene, på samme operasjonsbord der både du og jeg, dersom vi trenger det, kan havne. Dermed ga han et viktig signal om at det offentlige helsevesenet i Norge duger.

Men for all del: debatten rundt kronprinsparets skolevalg er ikke det vesentlige her. Den har imidlertid tjent som en påminnelse om, i hvert fall for undertegnede, at en tøvete ordning som arvelig monarki ikke har noen plass i det moderne samfunn. Slik sett har skolevalget bidratt til å tenne et engasjement rundt Kongehuset jeg ikke hadde før.

Kong Harald bør bli vår siste konge. Vi får heller leve med presidentvalgkamper mellom Carl I. Hagen og Torbjørn Jagland hvert fjerde år fremover dersom vi velger å organisere oss på den måten. Det blir ikke noen trivelig affære det heller. Ett tips: hold puten innenfor rekkevidde i sofaen under debattene.

Enn så lenge får vi forholde oss til grunnloven som i §5 sier:

Kongens person er hellig; han kan ikke lastes eller anklages. Ansvarligheten påligger hans råd.

Og i § 37:

De kongelige prinser og prinsesser skal for sine personer ikke stå til ansvar for andre enn kongen”.

Jepp, ovenfornevnte sitater står i Grunnloven. Gjeldende i Norge i 2014. Nå er det nok.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse