Annonse
Det er grunn til å anta at russerne har med seg hele den norsk-russiske spionkatalogen når benådningen av Frode Berg vurderes. Den er lang. Det gjør ikke saken bedre at vi på nytt ligger frostrøyk på grensen mellom våre to land, skriver Rønning Tollefsen. Foto: Amund Trellevik, iFinnmark

Moskva kjenner ingen tårer

En russisk domstol har sagt sitt, Frode Berg er dømt til 14 års fengsel og Norge venter en rask benådning fra president Putin.

Frode Berg-saken føyer seg inn i en lang rekke av konflikter mellom norsk og russisk spionasje. Fra krigstida kjenner vi mistanken mot de norske partisanene som ble forfulgt på begge sider av grensen. Osvald Harjo ble dømt til 15 år i Gulag-leirene, men frigitt i 1955 etter at Werna og Einar Gerhardsen hadde besøkt Moskva og bedt for Harjo. Etter frigivelsen ble han brukt som tidsvitne for å skildre grufull russisk fangebehandling, blant annet med boka Moskva kjenner ingen tårer.

I 1967 ble en annen partisan arrestert for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Selmer Nilsen fra Bakfjord i Finnmark hadde fått ”etterutdanning” i Murmansk for å holde øye med militære skip og fly som Nato opererte i Norge. Med base i Bodø avslørte han det topphemmelige amerikanske spionflyet U2, og ble belønnet med sju og et halvt års fengsel.

En annen sterk historie fra den kalde krigens tid handler om en påstått sabotasje mot Nato-flyplassen på Bardufoss høsten 1950 der to ammunisjonslagre ble sprengt i lufta. Politiet kom aldri til bunns i etterforskningen av saken, men korporal og flymekaniker Johannes Hallonen ”tilsto” forbrytelsen og ble dømt til sju års fengsel av Høyesterett. Med kunnskapene vi i dag har om den amerikansk /britiske organisasjonen Stay behind, kan det sannsynliggjøres at denne organisasjonen var hjernen bak en sabotasje iscenesatt for å presse fram politiske vedtak under den kalde krigen.

Slik vi i dag kjenner Frode Berg-saken, er det grunn til å spørre om Stay behind fortsatt eksisterer og driver et spill på siden av det vi liker å kalle ansvarlig norsk etterretning.  

Fra Lund-kommisjonens arbeid i 1986 kjenner vi til at det var forsvarsminister Jens Chr. Hauge som tok initiativ til en norsk grein av Stay behind, en organisasjon utenfor politikernes kunnskap og kontroll, men med en løs tilknytning til Forsvarets hemmelige tjenester. Celler med opptil fem personer var spredt rundt om i landet og hadde skjulte depoter med våpen, ammunisjon, sprengstoff, radiosendere og proviant.

Dersom Stay behind sto bak sabotasjen på Bardufoss, var aksjonen vellykket ut fra målsettingen om å skape frykt for naboen i øst og presse fram økte forsvarsbevilgninger. Ingen i organisasjonens ledelse kunne mistenkes for sprengningen som ble utført av ”nyttige idioter” - hyrt inn for et  oppdrag som i datidens terminologi kunne kalles en våt aksjon.

Det er grunn til å anta at russerne har med seg hele den norsk-russiske spionkatalogen når benådningen av Frode Berg vurderes. Den er lang og har mange flere eksemplene som er nevnt her. Det gjør ikke saken bedre at det på nytt ligger frostrøyk på grensen mellom våre to land.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse