I økonomisk motvind

Petroleumseventyret som skulle få fart på de nordnorske hjulene, ser ut til å skyves inn i en usikker fremtid.

Mange piler peker i samme retning, og selv om Norge er blant de få land som står ganske godt rustet til å møte tøffere tider i verdensøkonomien, er vi langt fra usårlige.

Usikkerheten sprer seg blant økonomer, næringslivsledere og observatører av utviklingen innenfor økonomi og finans. For kort tid siden brukte Dagens Næringsliv forsiden til å fortelle at vi kanskje var på vei mot en depresjon à la den på 1930-tallet. Det handler om fallende oljepris, fallende børser og fallende veksttall, spesielt i Europa. Til og med det fremste europeiske lokomotivet, Tyskland, klarer ikke å opprettholde veksten. Og da ser det mørkt ut for resten av landene i eurosonen.

Nå vet vi av erfaring at økonomiske eksperter er tilbøyelig til å bomme grovt når de skal forutsi hva som kommer til å skje i fremtiden. Det er likevel grunn til å være føre var. Mange piler peker i samme retning, og selv om Norge er blant de få land som står ganske godt rustet til å møte tøffere tider i verdensøkonomien, er vi langt fra usårlige. Norsk økonomi er vevd inn i verdensøkonomien så sterkt at vi selvsagt vil bli påvirket av økonomisk stagnasjon og i verste fall nedgang. Våre viktigste handelspartnere og markeder er alle i en situasjon som ikke ser så overvettes lys ut. Og norsk økonomi blir direkte og umiddelbart påvirket av svingninger i oljeprisen.

Med dagens økonomiske utsikter er det bekymringsfullt at vi har fått en regjering som ikke går av veien for å leke med ilden. I stedet for å følge regelen om at vi i gode tider er forsiktig med bruken av oljepenger, for så å kunne hente ut reserver i dårligere tider, har Solberg og Jensen bekymringsløst forsynt seg av oljefondet i sitt første hele regjeringsår. Det er mange som undrer seg over at Høyre har blitt med på denne Frp-festen.

I nord har nå mange bråvåknet fra drømmen om en oljeboom. Petroleumseventyret som skulle få fart på de nordnorske hjulene, ser ut til å skyves inn i en usikker fremtid. Med en oljepris ned mot 80 dollar fatet, vil flere kostnadskrevende feltutbygginger i nord måtte legges på is. Noen markedsanalytikere spår nå at vi snart vil se en oljepris på 60-tallet. Da hjelper det lite at det nylig er gjort et betydelig olje- og gassfunn i Barentshavet. Det er verdt å merke seg at styrelederen i North Energy, Johan Petter Barlindhaug, nå maner til tålmodighet når det gjelder Arktis. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse