Annonse
STINN BRAKKE: Slik så det ut på bussen fra Tromsø sentrum onsdag ettermiddag. Smittevernsregelen om å holde avstand er umulig å overholde. Foto: Privat

Møteplass for korona

Fylkeskommunen har ansvar for å levere bussreiser kundene har betalt for.

- Det kom flere og flere folk inn i bussen, det var akkurat plass til at døra gikk igjen. Folk lå omtrent inni armhulene til hverandre.

Slik karakteriserer den ferske studenten som nettopp har flyttet til Tromsø en busstur fra byens sentrum onsdag. Hun beskriver en reise full av frykt, for det er jo nettopp situasjoner som dette helsemyndighetene advarer sterkt mot.

Men de som driver transporten, selskapet Tide og fylkeskommunen, fraskriver seg ethvert ansvar. Tide peker på fylkeskommunen, som igjen peker på passasjerene. Det holder ikke.

Vi har alle et personlig ansvar for å overholde smitteverns regler og råd, men de fleste busspassasjerer i Tromsø abonnerer og forhåndsbetaler for å kunne ta bussen til og fra jobb og studier.

Fylkeskommunen kan derfor ikke bare sende problemet videre til passasjerene. Den har ansvar for å levere bussreiser kundene har betalt for. Ergo må våre regionale myndigheter ta situasjonen alvorlig, og styrke kapasiteten på de tidspunktene det er mest rift om setene.

Det er mange som frykter kollektiv transport nå. Overfylte busser bør man ikke reise med. Noen fikser problemet sammen med arbeidsgiver, og får endret tidspunktene for når man starter og slutter på jobb. Andre får kanskje hjemmekontor.

Men slett ikke alle har mulighet til å jobbe hjemmefra. Mange arbeidstakere kan ikke det, de må være fysisk tilstede på jobben sin. Mange må også være på plass på et angitt tidspunkt. Det sier seg selv at dette blir trøblete, dersom man ikke kan regne med plass på bussen. Å måtte stå i lang kø for å komme med bussen etter jobb, er heller ikke akseptabelt.

Da kan løsningen bli å kjøre egen bil. Men i Tromsø har lokale myndigheter jobbet i årevis for å redusere privatbilismen.

At koronaviruset ville være en trussel også utover høsten og vinteren, kan umulig komme som en overraskelse på de ansvarlige for kollektivtransporten. Vi må kunne forvente en viss planlegging med tanke på problemer som kan oppstå. Hvis ikke, er det sannelig på tide å sette i gang. Bussen kan ikke være møteplass for koronaviruset.

Å overlate problemet til passasjerene, som får valget mellom å komme seg hjem eller stå ute i kulda og vente på neste buss, er ansvarsfraskrivelse.

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse