Annonse
SENTERPARTIET HAR MAKTEN: Senterpartiet fylkesråd i Troms og Finnmark, Anne Toril Eriksen Balto, har fått kritikk for et budsjett med mange kutt i tjenestetilbudene. Foto: Bjørn Arne Johansen

Makten har en pris

Makten har en pris for Senterpartiet i Troms og Finnmark.

Fylkesrådet i Troms og Finnmark har lagt frem et budsjettforslag med kutt i tjenestetilbudet i det nye storfylket.

Forslagene er signert fylkesråden for økonomi, som tilhører Senterpartiet. Saklig sett har ikke Anne Toril Eriksen Balto noe annet valg enn å kutte. Det finnes nemlig ikke penger til å drifte Troms og Finnmark på det nivået man gjorde tidligere, før sammenslåingen.

For Senterpartiet er situasjonen krevende. Partiet får nå skylda for å ta livet av småbygder i Finnmark, og gjennomføre storstilt sentralisering. Dette er saker der Trygve Slagsvold Vedum sine folk pleier å være i angrepsposisjon og hamre løs på regjeringen. Nå er det partiet selv som må stå til ansvar.

Det er ingen god sak for Senterpartiet å ha i ryggsekken inn mot stortingsvalgkampen til neste år. Sannsynligvis vil kampanjen for reversering av regionreformen kunne fungere som en lynavleder. Men bare til en viss grad.  Det er langt fra sikkert at parademarsjen fortsetter for Senterpartiet helt i nord. Der tror partistrategene at fire stortingsmandater fra Troms og Finnmark er innen rekkevidde.

Fremover vil søkelyset bli rettet mot Senterpartiets egne disposisjoner i Troms og Finnmark.  Der har man valgt en dyr parlamentarisme som styringsmodell. Blant annet med flere politiske rådgivere. I tillegg har enorme låneopptak i Finnmark - før sammenslåingen – fulgt med på lasset. Nå må befolkningen betale regningen. Tyngende gjeld begrenser handlingsrommet til storfylket. Det fører også til at investeringer settes på vent. Blant annet veiprosjekter.

Det har heller ikke vært fokus på effektivisering av drift. I stedet har man beholdt to parallelle administrasjoner, en i Vadsø og en i Tromsø. Der har alle ansatte fått en stillingsgaranti.  Noe som innebærer store kostnader. Her har Senterpartiet blottstilt seg selv. Det er for eksempel enkelt for kritikerne å peke på at man velger å beholde byråkrater, mens man legger ned hurtigbåttilbud.

Slagordene som Senterpartiet gjorde reint bord med under lokalvalget i Troms og Finnmark i fjor, ser ut til å ha falmet. Det finnes et gammelt begrep om å ri to hester samtidig.  Senterpartiet i nord er i ferd med å erfare hvor galt det kan gå. Spørsmålet er om man også denne gang vil slippe unna med å skylde på noen i Oslo.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse