Annonse
Foto: Forsvaret

Motkreftenes seier og takk for sist

Gjennom flere tiår har Forsvaret fått ture frem men pengebruken sin. Illusorisk nok er de også den største ordrenekteren. Ingen blir stilt til ansvar.

Jeg har gjenom noen år fått være både deltaker og bivåner av det som skjer mht omorganiseringer i forsvaret. At vi i disse dager har fått et vedtak i Stortinget som er uforståelig og høyst beklagelig gjør meg både «skuffa og vonbråten», for å sitere en gammel hedersmann innenfor Krf. En trofast og lojal velgermasse er blitt holdt for narr, da viser jeg til tidligere vedtak ang Bardufoss flystasjon.

Slagordet «Alle skal med» er en floskel. Her blir vi invitert av partiledelsen til å være med i samråd for å meisle ut den fremtidige politikken i Norge. En utmeldelse fra Arbeiderpartiet vurderes, men jeg vil vente å se hva som kommer ut av landmaktsutredninga og 339-skv sin fremtid, samt nødvendigheten av luftvern på Andøya.

Stortingspolitikerne fra Troms, det gjelder alle de store partiene, lar skje det vi fryktet. Andøya legges ned, 339-skv trekkes ut av Bardufoss og samme Bardufoss flystasjon, som snart bare engelskmennene ser muligheten i, legges ned som en følge av de andre stupide vedtakene.

Madam Joly sier det sterkt, Norge er det mest korrupte landet i Norden. Det er vanskelig å motsi henne.(Joly er norsk, men bor i Frankrike og representerer sitt nye land i EU. Hun var dommer med korrupsjon som spesialitet og var ofte truet på livet)

Har vi hatt for dårlig beredskap, eller er uenigheten i de tre nordligste fylkene så stor at vi aldri klarer å samle oss om viktige avgjørelser for landet vårt.?

Hvem er så våre motkrefter? Jo det er Samarbeidsalliansen for Osloregionen. Det er et strategisk samarbeid som omfatter Oslo kommune og 78 omkringliggende kommuner (samtlige i Akershus og Østfold, de nærmeste til Oslo i Oppland, Hedmark, Buskerud og Vestfold), samt Akershus, Østfold, Buskerud, Hedmark og Oppland fylkeskommuner. Osloregionens styre består av byrådslederen i Oslo, fylkesordførerne og 17 ordførere fra regionen.

Samarbeidsalliansen for Osloregionen behandlet forsvarssjefens fagmilitære råd på sitt møte 5. februar 2016, og besluttet å komme med følgende uttalelse:
Osloregionen fungerer som et nasjonalt nav, politisk, økonomisk, administrativt og befolkningsmessig. Det er i hele landets interesse at beredskapen og forsvaret av Osloregionen styrkes!

Hvem av våre tre store partier tør motsi en slik allianse? Her henter de velgerne sine. I alliansen finner vi dyktige lobbyister som aldrig har akseptert politiske avgjørelser. Eksemplene er mange. De blir jo så allikevel ikke stilt til ansvar.

Andøya, en velfungerende stasjon som uten særlig store kostnader kunne ha tatt i mot hva det måtte være, også de nye jagerflyene, har blitt offer for tidligere hestehandel ang Bodø, Ørland og Evenes. Her kunne forsvaret ha spart milliarder. Men nei, all fornuft til side. Noen har bestemt at funksjonene skal flyttes 10-15 mil i luftlinje.

Hvor er Riksrevisjonen oppe i alt dette? Kontrollkomiteen med Kolberg i spissen. Hvor er dere? Jeg er særdeles engstelig for at dette bare er begynnelsen for vårt område. Den dagen de nye jagerflyene skal driftes blir nok flere forsvarsanlegg lagt ned.

Gjennom flere tiår har Forsvaret fått ture frem men pengebruken sin. Illusorisk nok er de også den største ordrenekteren. Ingen blir stilt til ansvar. Er vi blitt en bananrepublikk som gir Madam Joly rett i sine påstander?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse