Annonse
Prosjekteringen av Tromsøbadet kostet 71 millioner, før spaden var stukket i jorda. Hvordan er det da mulig å bomme så grundig på budsjettet? Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg (t.v.) lover strengere linje i framtida. Foto: Jørn Normann Pedersen

De muntre budsjetters tid må være forbi

For oss utenforstående fortoner økonomikaoset i kommunen seg som resultatet av en heidundrende hjemme-alene fest på rådhuset.

Foran måpende innbyggere ramler det hundrevis av millioner ut av skapene i Tromsø kommune for tiden. Budsjettsprekk på investeringer på 206 millioner, underskudd på driften i helse og sosial på nærmere 100, og enda er vi langt fra ferdig. Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sier rett ut at Tromsøbadet, for eksempel, kan sprekke med ytterligere 30 millioner. Badelandet har en buffer på 64 millioner til uforutsette kostnader. Dette beløpet burde vært 90 millioner, minst, mener administrasjonssjefen.

Tromsø kommune gjorde trolig en av sine viktigste ansettelser, da Steinveg i juli i år tiltrådte sjefsstolen i administrasjonen. Her trengs det opprydding. For oss utenforstående fortoner økonomikaoset i kommunen seg som resultatet av en heidundrende hjemme-alene fest på rådhuset. Slike fester har det som kjent med å komme ut av kontroll. Nå tar Steinveg grep. Det betyr at de muntre budsjetters tid er forbi.

Det skal bli slutt på optimistiske kalkyler som blir maltraktert i møtet med virkeligheten, som for eksempel at det finnes noe som heter byggelånsrenter, som må betales. Det faktum at vi lever i en verden der verken lønninger eller priser står på stedet hvil, skal det også tas hensyn til i kommende planlegginger.

 At dette bør inn i beregningene, vet de fleste kvinner og menn som skal bygge seg eget hus. Og skulle det glippe med kunnskapene, blir man kraftig realitetsorientert når man tropper opp i banken for å få lån.

Det er grunn til å minne om at hele 71 millioner er brukt til forberedelser i prosjekt Tromsøbadet, altså før spaden i det hele tatt var stukket i jorda. Inne i denne prislappen burde det vært overkommelig å få utarbeidet et budsjett som ikke bar preg av ønsketenking. Spørsmålet innbyggerne i Tromsø stiller seg er selvsagt hvordan det er mulig, med et helt kobbel av konsulenter og planleggere til den nette sum av 71 millioner, å begå slike elementære feil når det kommer til pengetelling?

Men det er ikke bare på investeringer at regnestykkene ikke går opp. Tromsø kommune har som kjent stort underskudd på driften også. Verst ute er helse og omsorgssektoren, hvor det er brukt nesten 100 millioner mer enn planlagt. Merkelig nok dukket dette faktum opp som troll av eske etter åtte måneders drift. Spørsmålet blir da om ingen var klar over forholdet før Britt Elin Steinveg tiltrådte?

Overforbruket må jo ha startet tidlig på året, og bare ballet på seg. Hvorfor ble det ikke satt inn tiltak og nitidig forbruksrapportering i helse og omsorg før etter at økonomibomben smalt i begynnelsen av september? Visste politikerne hvor ille det sto til?

Nå skal det, ifølge budsjettforslaget for 2017, spares 96 millioner på nettopp helse og omsorgssektoren. Men hvordan man skal få til dette, er det ingen som vet. Løsningene skal man finne i en prosess med de ansatte, som dras i gang over nyttår. Og slike prosesser bruker å ta tid.

Da budsjettsprekken på investeringer ble kunngjort på en pressekonferanse i forrige uke, satt ordfører Kristin Røymo på tilhørerbenken, sammen med pressen. Hun visste ingen ting på forhånd om hvor alvorlig overskridelsene var, og da Nordlys spurte henne om det var ok, var svaret:

 - Kjempebra. Det viser at formannskapsmodellen fungerer. Det er et klart skille mellom politikk og administrasjon!

Sa altså ordføreren.

Nei, Kristin Røymo, dette er ikke kjempebra, det er faktisk alt annet enn bra. Som ordfører har du det øverste ansvaret i en organisasjon som har en driftsinntekt på over 5 milliarder i året  og over 8000 ansatte med stort og smått. Sammenlignet med en privat bedrift, er du å betrakte som styreleder. Da sitter du ikke intetanende på en pressekonferanse og er like spent som alle andre på hva som kommer. Det å holde seg oppdatert på den økonomiske utviklingen i denne gigantiske organisasjonen, spesielt når den sliter, er ikke det samme som å blande seg inn i administrasjonens arbeid.

Det er din, resten av  AP, SV og Rødt sin vakt nå. Slik den økonomiske situasjonen har utviklet seg for kommunen må det være en selvfølge at både du og gruppelederne holder dere informert om tingenes tilstand. Hvis ikke, er vi fort over i det som kalles rådmannsvelde. Som innbyggere og skattebetalere må vi kunne ta det for gitt at økonomioversikt har prioritet i rapporteringene fra administrasjonen til den politiske ledelsen.

Vi må også kunne ta for gitt at framtidige byggeprosjekter ikke blir tatt inn i budsjettene før man vet den totale kostnaden, slik det utrolig nok har vært til nå. Vi har opplevd altfor mange budsjettsprekker og overskridelser i Tromsø kommune de siste årene. Kronisk optimisme på budsjettfronten bør fra nå av være en saga blott. Som innbyggere må vi kunne forvente mer kontroll.

Det er nemlig vi som får regninga.

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse