Annonse
Masseovergrepene mot kvinner i Tyskland har ført til sammenstøt mellom politi og demonstranter. Foto: NTB Scanpix.

Muslimsk kvinnehat

Det muslimske kvinnehatet kan ikke møtes med forståelse eller kompromisser, skriver Nordlys på lederplass.

Dette må derfor møtes med fasthet og forsvar av våre verdier, ikke feighet og ettergivenhet.

Masseovergrepene mot kvinner ryster Europa. Bare i Hamburg og Køln er det kommet inn over 700 anmeldelser. Den tyske justisministeren Heiko Maas sier de seksuelle overgrepene mot tyske kvinner har vært planlagte og koordinerte, og iverksatte av muslimske immigranter og asylsøkere fra Nord-Afrika og Midt-Østen.

Eksperter tror saken blir et vendepunkt for asyldebatten i Tyskland, resultatet vil bli at landet strammer inn reglene for å få innvilget asyl. Situasjonen er nå svært farlig, og det rapporteres om høyreradikale angrep på personer av utenlandsk opprinnelse.

Også i våre naboland Finland og Sverige har flere masseangrep på kvinner nå blitt kjent. I tillegg til å ha mislyktes med å beskytte egne borgere, har tysk og svensk politi fortiet sannheten om overgrepene. Det bidrar ikke overraskende til å øke oppslutningen om høyre-ekstreme krefter, nøyaktig det motsatte av hva man ønsket å oppnå ved å holde fakta tilbake.

Også i Norge er det forstemmende å være vitne til hvordan mange, både liberale krefter og stemmer på venstresiden, er opptatte av å bortforklare og relativisere de organiserte overgrepene mot kvinner. Dette er misforstått godhet når sentrale samfunnsverdier står på spill. For å si det med forfatter Lars Saabye Christensen i et intervju med Aftenposten nylig: Man kan bli så tolerant at man utsletter seg selv.

Det kan ikke herske tvil om at dette også utgjør en formidabel utfordring med hensyn til integreringen i Norge, i lys av tilstrømmingen av asylsøkere. Et betydelig flertall av de 30.000 som i 2015 kom til Norge er unge, enslige menn. Mange av dem bærer med seg et mannsideal som innebærer grunnleggende mangel på respekt for kvinner. I særlig grad er det perverterte kvinnehatet rettet mot de som ikke tilhører deres egen slekt eller kultur.

I forhold til seksuell frigjøring og likestilling mellom kjønnene er vi nødt til å erkjenne at det er en avgrunn mellom Vesten og store deler av den muslimske verden. Når det gjelder de som søker asyl i Norge, er det behov for at norske myndigheter nå setter ressurser inn for å klargjøre hvilke spilleregler som gjelder i det norske samfunn.

Her er det ikke rom for verken kompromisser eller forståelse. Forestillinger om at kvinner må ta forholdsregler i det offentlige rom er en uhyggelig avsporing. Det er uakseptabelt å møte dette ved å overføre ansvaret for å unngå nye overgrep, til kvinnene selv. Kvinner skal leve frie liv, uten frykt. Alt annet vil være et forferdelig nederlag for hele vårt samfunn. Dette må derfor møtes med fasthet og forsvar av våre verdier, ikke feighet og ettergivenhet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse