Annonse
Jeg skulle ønske at foreldre og skolen ville undervise og snakke med alle barn og unge om trafikksikkerhet, skriver Siv Nordmo. (Illustrasjonsfoto: Nordlys arkiv)

Jeg sitter på bussen med hjertet i halsen: Skjønner ikke disse menneskene at de er myke trafikanter?

... du, som med headsettet godt trukket ned over ørene, som går langs en vei, ser en fotgjengerovergang, og i samme øyeblikk tenker, her skal jeg krysse gata, uten å se til venstre eller høyre, det er nok enkelte ting du ikke har reflektert nok over.

Jeg har nå tatt buss i et par måneder, og det er ikke en tur uten at jeg sitter med hjertet i halsen.

Grunnen, jo, det er alle hodeløse høns som springer ut av bussen, med dårlig tid, og ørene godt innpakket i øretelefoner, eller headset som det vel nå heter. Springer ut, foran, eller bak bussen, uten tanke på at det finnes flere trafikanter i verden.

Bussen stopper på en holdeplass for å slippe av passasjerer.  Når bussen har stoppet strømmer passasjerene ut og over veien, både bak og foran bussen, uten en eneste tanke i hodet om at det kan komme biler, både fra høyre og venstre . Det er også viktig at alle som kjører bil tenker på at det kan komme fotgjengere springende over veien, bak eller foran en buss som står på en holdeplass.

Jeg sitter inne i bussen, og tenker, Gud, skjønner ikke disse menneskene at de er de “myke trafikantene. Definisjonen på en myk trafikant, som vi fikk det forklart på 1970 tallet, er egentlig kort fortalt, «du er den som dør eller blir skadet i et sammenstøt med en hard trafikant».

Når jeg en sjelden gang tok buss som barn eller tenåring,  var det skilt inne i bussen som sa” gå ikke over veien før bussen har kjørt”. Disse skiltene sto ikke der for at bussen skulle få god tid til å holde rutetidene. De sto der for at ingen skulle gå ut av bussen, og  bli overkjørt av en buss bil, trailer, som passerte bussen du akkurat gikk av.

Jeg skulle ønske at vi kunne få trafikksikkerhet inn i skolene og hjemmene. At vi alle kunne lære de mest fundamentale reglene for å holde oss selv i live. Samt spare våre medmennesker belastningen med å ha forårsaket andres død eller skade. Fordi vi bare går ut framfor eller bakenfor en buss, med musikk i ørene, uten tanke på konsekvensene.

Et fotgjengerfelt gjør deg ikke udødelig. En bil for ikke å snakke om en buss eller trailer, trenger en viss bremselengde for å stoppe opp. Enda mer når det er vinter og glatte veibaner. Så du, som med headsettet godt trukket ned over ørene, som går langs en vei, ser en fotgjengerovergang, og i samme øyeblikk tenker, her skal jeg krysse gata, uten å se til venstre eller høyre, det er nok enkelte ting du ikke har reflektert nok over.

Tror du at du overlever fordi det er sebrastriper under snøen, har du tenkt over bremselengden til en bil, for ikke å si en buss, har du løftet på blikket for å forsikre deg om at sjåføren har sett seg, eller strener du bare ut i fotgjengerfeltet, fordi det er din rett? Den retten gjør deg lite godt når du er død,kan eller skadet på annen måte, etter å ha blitt truffet av en ” hard trafikant”.

Jeg skulle ønske at foreldre og skolen ville undervise og snakke med alle barn og unge om trafikksikkerhet, bremselengde, refleks, hvilken side fotgjengere skal gå på osv.

En god bekjent , fortalte meg følgende: “Vi lærte også at når det ikke er fortau så går vi på venstre side, altså mot bilene slik at de ser oss»  Han kjører Mellomveien i Tromsø, som er en smal vei uten fortau. Her opplever han daglig fotgjengere som går på høyre side av veien, med headsettet i ørene, på vei til lærerskolen. Så det er disse, sammen med alle foreldrene som synes det er greit å slippe 4-5 åringer løs på sykkel, som skal lære ungene trafikkreglene.

Om vi alle bare tenker på at vi vil leve, samt ikke påføre noen annen et traume for å ha forårsaket vår ulykke. Bare fordi vi ikke orket å ta på refleks, orket å se oss til venstre og høyre, vente på at bussen har kjørt.

Ta på refleks, vent til bussen har kjørt, gå på venstre side der det ikke er fortau, og sist men ikke minst, du er den myke trafikanten.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse