Annonse
SPION-ANKLAGER:Tidligere grenseinspektør i nord, Frode Berg, er fengslet for spionasje i Russland. Foto: Finnmark Dagblad

Mysteriet Frode Berg

Hvem er Frode Berg, finnmarkingen som sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje?

Spionasje er et svik. Enten forræderi mot eget land eller en forbrytelse mot et annet. En spion blir aldri en helt. Spionen møtes med forakt og straff. Derfor er det uforståelig at Frode Berg (62) sitter fengslet i Moskva, siktet for spionasje.

Han har levd et langt liv i uniform ved den norsk-russiske grensen, og han visste hvor grensen gikk. Også grensen for kontakt, grensen for vennskap og samarbeid, grensen for hyggelig samkvem og vodkaskål, grensen for personlig engasjement og lidenskap. Det var disse grensene han var satt til å vokte, som grenseinspektør.

Jeg møtte ham første gang seint på 1970-tallet og etter det utallige ganger. Sersjant Berg og kaptein Tharaldsen var under den kalde krigen Norges frontoffiserer i nordøst. De var ingen krigshissere. For de kjente Russland og russerne, landet og menneskene, og de ventet på vårløsningen.

Den kom, hurtig og voldsomt. Grenseovergangen ved Storskog hadde vært en søvnig stasjon ingen brydde seg om, plutselig eksploderte trafikken. Frode Berg fikk en stjerne på skulderklaffen og gikk travle tider i møte.

Han var en sindig trønder som kom til Sør-Varanger som vernepliktig soldat, møtte kjærligheten og ble værende i grenselandet. Selvsagt var han sikkerhetsklarert, og rapporterte nok til overordnet alt han observerte og erfarte. Det var jobben.

Men under uniformen banket et varmt hjerte. Han var motsetningen til alle de offiserene det går tretten av på dusinet i Forsvaret. Disse kjekkasene og buldrebassene som kompenserer manglende intellekt og kløkt med enfold og utagerende machoatferd. Frode Berg sto for andre kvaliteter.

Jobben hans var å vise det norske flagget ved grensa. Han kunne ha nøyd seg med det. Men han så også at menneskene på den andre siden ikke var uhyrer. De var som oss, de ønsket gode liv, de søkte kontakt og ikke alle var kjeltringer, eller horer eller smuglere eller drukkenbolter eller FSB-agenter.

Derfor kunne han møte russerne med smil og en munter kommentar, heller enn med mistenksomhet og forakt. Det kunne holde hardt i år med mye negativ omtale av “russetrafikken”.

Denne mannen har gått en god skole. Og han hadde en karakter som ei sårbar nasjonalgrense trengte. Han møtte sine russiske offiserskolleger mange ganger hvert år, begge parter visste hvor grensen gikk.

Derfor er det så ufattelig at Frode Berg skal ha krysset grensen. Etter at han tok av seg uniformen, fortsatte han arbeidet for å utvikle vennskap, forståelse og samarbeid.

Men livet er fullt av overraskelser, og selvsagt er det mulig at Frode Berg hadde oppdragsgivere som ikke tåler dagslys. Kanskje mottok han hemmelige opplysninger i Moskva, og skulle levere det videre til CIA. Det er det han er siktet for. En alvorlig forbrytelse som kan gi 10-20 år i russisk fengsel.

Men bevisbyrden ligger i Moskva. Her kan vi bare måpe og håpe, og vente. Noen hendelser det siste året taler dessverre ikke til Russlands fordel.

Handelsmannen Atle Berge ble arrestert i fjor og anklaget for spionasje, og deretter utvist i ti år. Han hadde bygget opp en suksessbedrift i Murmansk, og tråkket forsiktig hver eneste dag for ikke å bryte nokså uforutsigbare russiske lover og skikker. Men en dag grep FSB-agentene ham i armen og førte ham til et kontor, der de truet med sprøyter for å få fram “sannheten”. Den dag i dag vet han ikke hva galt han har gjort.

Nylig ble norske og svenske studenter sendt hjem fra St. Petersburg fire-fem dager før de skulle ta en viktig eksamen. Et semester bortkastet. Ingen bryr ser i Kreml, for studentene er det tragisk.

Kanskje er arrestasjonen av Frode Berg også bare en politisk markering. Han var i Moskva på privat tur. Selvsagt fulgte russerne med på hva han foretok seg. Tross alt var han en grenseoffiser som de hadde i arkivene sine. 

Det er ikke tradisjon for at Russland viser kortene i slike saker. Og det er nærmest sedvane at når en utlending siktes for spionasje, så er domstolen lydig og dømmer skyld. Norge har pr. i dag fått svært lite informasjon om bakgrunnen for siktelsen. Slik kan selvsagt en mektig nabo opptre. Rettssikkerhet og ytringsfrihet har lav status i dagens Russland, der Putin dyrker den nasjonale ånd og patriotisme for å stå imot ondskapen fra vest. Og en spionsak er bensin til bålet, USA og Nato er trusselen!

Frode Berg sitter maktesløs i ei celle i det beryktede Lefortovo-fengselet i sentrum av Moskva. Familien fortviler i Kirkenes, norske myndigheter sier bare at de er orientert om siktelsen og han får den bistand en hver fengslet nordmenn i utlandet har krav på.

Beklager, det er ikke tilstrekkelig. Norge bør umiddelbart kreve at Russland opplyser hva Frode Berg konkret er siktet for. Hva slags informasjon har han samlet, fra hvem, hvor og når, hvordan er det brakt videre, og til hvem? For betaling? Hvem har han samarbeidet med?

For dette er ikke en vanlig sak der en nordmann har begått noe ulovlig i et annet land, enten det er narkosmugling, sexovergrep, drap eller noe annet. Det dreier seg om forholdet mellom to naboland, det dreier seg om spionasje. Et alvorlig lovbrudd, eller en fabrikkert beskyldning, kanskje endog en FSB-felle for å kunne reise en sak mot en person fra et Nato-land?

Vi vet ikke. Dette må Russland avklare, ikke langt ut i 2018, men nå! Frode Berg skal ikke sitte i uker og måneder i et usselt russisk fengsel for en anklage som kanskje vil renne ut i sanden. Hvis Russland mener han er en spion, så må de presentere bevis. Da må de ha fulgt han over tid, og sitte på en overbevisende dokumentasjon. Dette materialet må norske myndigheter, helst også offentligheten, få tilgang til.

Dessverre er det lite som tyder på at Russland vil imøtekomme slike krav. Moskva kan suverent og som sedvanlig heve seg over henvendelser og bønner fra myndigheter, venner og familie i lille Norge. Det er lommerusk for Kreml. Men forholdet mellom Russland og Europa, ja resten av verden, er en sårbar relasjon som ikke tåler mange slike gåtefulle arrestasjoner. Og Frode Berg er ikke et menneske som skal ofres for symbolpolitikken, han er en ektemann, far og medborger som ikke skal dømmes hvis han er uskyldig.

Dette ansvaret ligger nå hos en russisk domstol, og hos en russisk advokat. Skjebnen hviler ikke i trygge hender, Norge må stå opp for denne mannen og tåle en konfrontasjon med vår sterke bror i øst. Frode Berg er uskyldig inntil det motsatte er bevist, også i Russland.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse