Annonse
Eksemplet på blå-blå tegning av kommunekart (Fotomontasje laget av forfatterne).

NÅ ER DET ALVOR

11/9 står landet ditt, fylket ditt og kommunen din foran et skjebnevalg. Hva slags Norge får vi dersom H/FrP-regjeringa blir sittende? Vinner Erna & Co valget, vil de ta det som et kvalitetsstempel på sin politikk, et signal om at de kan kjøre videre i samme spor bare med mye mer trykk enn før.

Fylker, kommuner, politidistrikter, lensmannskontor, lokalsykehus, tinghus, høyskoler, NAV- og skattekontor og så videre må visst være stort for å være bra i lille Norge.

Vi vet allerede at Finnmark og Troms fylker tvinges sammen dersom vi ikke nå får et maktskifte, men hva med kommunene? En drøy uke før valget slapp katta så til de grader ut av den blå-blå sekken. FrPs nestleder, Per Sandberg, proklamerte at reduksjonen av antallet kommuner skal fortsette. 160 er hans mål. Kommunalminister Sanner fulgte opp uten å ville tallfeste, men fra før vet vi at Høyre har antydet 100 og deres støttespillere i NHO 77. Marerittet vil altså fortsette, Det som i utgangspunktet skulle være en reform basert på frivillighet, utartet via tvilsomme gulrøtter og utilbørlig press til ren skjær tvang for et tilsynelatende tilfeldig utvalg kommuner landet rundt. Bortsett fra Senja ble Troms skånet i første omgang, men slipper neppe unna i neste runde. Med de ovennevnte uttalte mål klarer du nok å telle antall resterende kommuner i det som da engang var fylket ditt, på ei hand.

Fylker, kommuner, politidistrikter, lensmannskontor, lokalsykehus, tinghus, høyskoler, NAV- og skattekontor og så videre må visst være stort for å være bra i lille Norge. Alle disse sammenslåingen vil selvfølgelig bety en sentralisering vi aldri har sett maken til før. Den eneste medisinen mot den tiltagende reformpsykosen landet utsettes for, er en ny regjering med et sterkt Senterparti.

Det går en rød tråd med sentralisering som fellesnevner fra rovdyrpolitikken via alle reformene som rammer lokalsamfunn på ymse vis, til Langtidsplanen for Forsvaret. Aller verst her er skjebnen til 339-skvadronen på Bardufoss og vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Flyttinga til hhv Rygge og Evenes er militært, samfunnsmessig og økonomisk helt vanvittige prosjekt med kostnader så astronomiske at beløpene det ellers krangles om i denne valgkampen blir som lommerusk å regne.

Blåfarginga av landet vårt vil fortsette med både raskere og tjukkere strøk dersom denne regjeringa beholder makta. Velgerne må nå se for seg hva slags samfunn vi da får i løpet av bare en valgperiode til. Nå er det alvor, folkens. Gå derfor mann av huse og stem dem ut!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse