Annonse
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen på Statsministerens kontor 12. mars 2020. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor

Nå er det alvor

Nå skal vi unngå hverandre, for å hjelpe hverandre.

Vi vet vi har verdens beste helsevesen. Nå må vi gjøre alt vi kan for å gjøre deres jobb enklest mulig.

Erna Solberg har vært pisket på tydelig lederskap den siste uka. Torsdag klokken 14 svarte statsministeren Norge.

Hun stenger ned landet.

Kanskje har vi mistet verdifulle timer. Det vil tiden vise. Grensene er i praksis stengt. De nordmennene som er i utlandet må skynde seg hjem. Innreisende vil bli returnert, eller satt i karantene om de har symptomer på sykdom.

Nå settes vi som samfunn på en alvorlig prøve. Vi er i praksis i karantene alle sammen.

For en uke siden var det flere som spøkte med om man skulle droppe håndhilsenen.

Nå har alvoret sunket inn. Borte er det flere har kalt for tåkeprat fra Solberg. Hun var ikke til å misforstå.

Nå skal vi leve svært ufrie liv i en periode som vi ikke vet hvor lenge kommer til å vare.

Vi skal ikke på treningssenter, gå på pub, konserter, vi skal ikke sende våre barn i barnehage eller skole. Alle planene vi har for den neste tiden er ryddet ut av kalenderen. Hva nå?

Nå skal vi unngå hverandre, for å hjelpe hverandre.

I dag er det ingen som sutrer for at det ikke blir landskamp, rockekonsert eller konferanser. Protestene er borte.

Det gir et sterkt håp om at de aller fleste av oss nå forstår oppgaven som ligger foran oss.

'Oppslutning' var et av ordene Erna Solberg la vekt på i sin pressekonferanse. Tiltakene kommer når det var faglig riktig og når oppslutningen om dem i befolkningen var til stede. Det var et sentralt poeng for henne.

Hun mener vi ikke kunne innført dem tidligere. Ikke på tirsdag. Ikke forrige uke. Presset på å stenge ned skoler kom raskt etter at Danmarks statsminister Mette Fredriksen annonserte dette onsdag kveld.

Med den store militærøvelsen i sving i Indre Troms, fly som har fått lande usjekket fra Nord-Italia og svært ulik praksis fra kommune til kommune, har dette samlet gitt et inntrykk av myndigheter som sleper beina etter seg.

Vi vet likevel ikke om disse restriktive tiltakene kommer tidlig i forløpet av pandemien, eller om de kommer seint, påpekte Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet.

Vi må ikke få panikk, sa Erna Solberg, og la vekt på at vi ikke må hamstre. Butikkene vil holdes åpne. Vi har nok mat. Men på dagligvarebutikkene torsdag ettermiddag gikk det mennesker med svært fulle handlevogner. En kriseforståelse har sunket inn. Vi kommer til å forsøke å sørge for å ha det vi trenger i dagene og ukene som kommer.

Bak den umiddelbare helsekrisen lurer en annen krise. Den økonomiske situasjonen. Solberg var også inne på dette. Mange av oss lever av å opptre for andre, av å levere lyd, gi foredrag eller ta oppdrag som skribenter. Mange selvstendige næringsdrivende i små skala står nå i en ekstra sårbar situasjon. Myndighetene må sørge for å lempe på syke barn-dager, permitteringsregler og andre kompenserende tiltak slik at vi etter denne krisen ikke ligger brakk tilbake.

Slik at vi kan reise oss.

Mest av alt forstår vi at denne ufriheten er nødvendig nå. Det hadde vi kanskje ikke godtatt for en uke siden.

Det er nå vi viser solidaritet. Og at vi er landet som fant opp ordet dugnad.

Vi vet vi har verdens beste helsevesen.

Vi har ekspertisen. Vi har de varme hendene.

Nå må vi gjøre alt vi kan for å gjøre deres jobb enklest mulig.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse