Annonse
KAN MISTE KONTROLLEN:Åpningen for utenlandsreiser kan ha ført til økt importsmitte til Norge. Foto: Morgan Andersen

Nå er det alvor

De uansvarlige studentfestene de siste dagene fremstår som et symptom på et samfunn som er i ferd med å miste grepet i kampen mot korona-viruset. Til tross for at bruddene på smittevernreglene er omfattende, velger mange å bruke energi på en bortkastet diskusjon om hva som er verst: Harryhandel i Sverige eller Fadderuka ved universitetene? 

Når Norge nå står i fare for å komme tilbake dit vi var i mars og april etter å lagt ned en massiv samfunnsdugnad, vil en del av forklaringen trolig være at Regjeringen var for raske med å åpne for utenlandsreiser i stort omfang. Når korona-krisen skal oppsummeres, kan dette bli stående igjen som den første virkelig alvorlige feilvurderingen fra Erna Solberg og Bent Høie.

Måten reiserådene har blitt kommunisert på, har tidvis fremstått som en lek med tall der alvoret ikke har blitt tydelig formidlet. Det ble skapt et inntrykk av at såkalte grønne land var helt trygge å reise til. I realiteten har dette vært en falsk trygghet. Ofte har de grønne landene hatt en smitterate som likevel er mange ganger høyere enn i Norge.

Dermed risikerer Norge nå å havne i en situasjon der importsmitte kan føre til et nytt og alvorlig tilbakeslag med fare for ny nedstenging av samfunnet.

Dessuten er det all grunn til å etterlyse et sterkere nasjonalt fokus på Oslo som et episenter for smitte.  Oslo kommune ser ut til å være dårlig forberedt på bølgen som treffer byen. Når dette er krevende å håndtere for hovedstaden, burde det tilsi at resten av landet frigjør ressurser for å bistå. Det kan for eksempel handle om at personell og laboratorier med ledig kapasitet i resten av landet tas i bruk til både testing og analyser. Dersom Oslo får hjelp til å beskytte seg selv mot smitte, vil hele landet tjene på det.

Men dette handler også om å hindre bevegelser og større ansamlinger av mennesker. Fra nå av må det være en selvfølge at politi og påtalemyndighet gjør alvor av å sette makt bak ordene. Bruddene på smittevernreglene må få en konsekvens i form av bøter og straff.

Samtidig er det ikke nok å bare rope på myndighetene. Hver og en av oss har et ansvar. Her er vi enige med hovedstadsavisen Nationen som på lederplass tar til orde for å droppe Oslo-turen og avstå fra reiser dit som ikke er høyst nødvendige.

I møtet med pandemien bør vi i størst mulig grad ha et sett med felles regler for hele landet. Men når vi får så høye smittetall i hovedstaden som mange fra hele landet reiser til og fra hver eneste dag, øker det faren for raskt og ukontrollert spredning av covid-19.  Da er det viktig for Norge at dette møtes med særskilte og målrettede tiltak. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse