Annonse

Nå er det fem fra nord som skal til VM

Jeg ganske sikker på at Forfang får delta i minst ett av rennene, skriver Leif-Morten Olaussen.

Med uttaket av Johann André Forfang og Anna Odine Strøm økte antall nordlendinger i den norske VM-troppen fra tre til fem.

Av de tre foregående juniorverdensmesterne i hopp har kun én av dem blitt tatt med til senior-VM. Tommy Ingebrigtsen i 1995. Og de fleste husker hvordan det gikk…

Med uttaket av Johann André Forfang og Anna Odine Strøm økte antall nordlendinger i den norske VM-troppen fra tre til fem. Fire fra Finnmark og Forfang fra Troms. Spørsmålet er hvor mange av dem som slipper til under mesterskapet.

Alta-hopperen Strøm er i alle fall sikret VM-debut. Fire norske jenter er tatt ut til mesterskapet. Norge har fire plasser til konkurransen i normalbakken på VMs andre dag. Om Johann Forfang får sjansen får man først vite etter treningsomgangene i Falun. Mulighetene er gode fordi man skal gjennomføre fire konkurranser – et individuelt renn og en lagkonkurranse i de to bakkene. Man har også en mixkonkurranse i den lille bakken. Derfor er jeg ganske sikker på at Forfang får delta i minst ett av rennene. Spesielt når man vet at Anders Bardal har friplass i den lille bakken.

Uttaket av Forfang var ikke gitt, selv om han ble juniorverdensmester i forrige uke. Av de tre foregående juniorverdensmesterne i hopp har kun én av dem blitt tatt med til senior-VM. Tommy Ingebrigtsen i 1995. Og de fleste husker hvordan det gikk…

Kent Johansen, mester i 1989, fikk først sjansen to år seinere – og dro hjem med sølvmedalje fra den lille bakken. Men den gangen gikk junior-VM i etterkant av senior-VM.

Mesteren fra 1997, Wilhelm Brenna, var aldri i nærheten av en VM-plass og etter triumfen i Canada fikk han aldri en topplassering i et internasjonalt renn.

Det sterkeste nordnorske kortet i VM er Håvard Klemetsen. Også kombinertlandslaget sender seks utøvere til Sverige. Samtlige er medaljekandidater. Tre av de seks har stått øverst på pallen i verdenscupen denne sesongen. Uansett hvem man velger er Norge storfavoritt i lagkonkurransen.

Skal VM bli en suksess for finnmarkingen, må han finne seg til rette i hoppbakken. Får Klemetsen trøbbel med å takle bakken, kan han også få trøbbel med å komme med på laget. Jeg tviler på at landslagsledelsen gir Klemetsen tillit på grunn av ferdighetene i løypa.

VM i Falun kan fort bli avskjeden i internasjonale mesterskap for Kristin Størmer Steira. Og Steira kan også komme til å se alt fra sidelinja. Hun får ikke plass på lagene i sprintkonkurransene.  Redningen for Steira kan bli friplassene til Marit Bjørgen og Therese Johaug på 15 kilometer fellesstart med skibytte, 10 kilometer fri teknikk og 30 kilometer klassisk., noe som medfører at fem norske jenter kan stille til start. Trioen Bjørgen, Johaug og Weng tar tre av de fem plassene – avhengig av hvem som har friplass. Steira må kjempe med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg, Martine Ek Hagen og Ragnhild Haga om de to siste plassene – og den siste stafettplassen.

Hva så med Finn Hågen Krogh? Han ønsket seg en plass på sprintlaget, men ble vraket for andre året på rad. Altaværingen får neppe plass på laget i noen av stafettene. Dermed er det kun tre distanser igjen, 30 kilometer fellesstart med skibytte, 15 kilometer fri teknikk og 50 kilometer klassisk. Det ligger i kortene at Krogh kan bli tilskuer nok en gang.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse