Annonse
KRISE: Erna Solberg må sette i verk omfattende tiltak for å forhindre ren armod i Norge, skriver Nordlys på lederplass. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Nå haster det, Erna

Det haster med å forhindre armod og sosial uro i Norge, skriver Nordlys i sin lederartikkel.

Norge befinner seg i en dramatisk situasjon med stor engstelse og uro. Det nytter ikke å pynte på virkeligheten. Realiteten er at hundretusener av mennesker, mange av dem unge og midt i livet, mister det økonomiske fotfestet.

De har ikke lengre en jobb å gå til, og lønnen uteblir. Norge kan nå velge: Skal vi tillate at store deler av samfunnet faller utenfor, eller skal fellesskapet forhindre det? Dette veivalget vil få store konsekvenser for hvilket land vi skal være etter at vi er ferdige med å bekjempe korona.

I Danmark, et land uten oljefond, lover statsminister Mette Frederiksen å betale en stor del av lønnsutgiftene til private virksomheter.  Hun går inn og betaler 75 prosent av lønna til ansatte for å holde hjulene i gang. Dette for å forhindre at folk går arbeidsledige. Noe av det samme skjer i Tyskland.

Den nokså nølende tilnærmingen fra regjeringen i Norge er en skarp kontrast.

De som jobber i offentlige virksomheter i Norge er stort sett trygge. Men mange mennesker uten et eneste vekttall på et universitet eller en trygg jobb i stat og kommune, opplever nå en dramatisk situasjon.

Permitteringsvarslene strømmer denne helgen inn til NAV. Bedriftseierne er fortvilet, ikke bare for eget livsverk som ødelegges, men også for de mange som de må sende ut i dyp fortvilelse.

Noen av disse arbeidstakerne kan kanskje gå inn i helsesvesenet og andre samfunnskritiske funskjoner, det skal også NAV legge til rette for, men det vil gjelde et fåtall.

Det haster med tiltak. Det er bare å se rundt deg der vi bor.  De som rammes er blant andre taxisjåfører, frisører, håndtverkere, lærlinger, kulturarbeidere, ansatte på hoteller og restauranter, kjøreskolene, ansatte i flyselskapene. SAS permitterer nå 10.000 mennesker.

Varehandelen er stoppet opp og de som arbeider i disse butikkene står over natten uten inntekt. Det er snakk om hundretusener av vanlige arbeidsfolk i Norge.  

Regjeringen har besluttet å stanse Norge, noe som medisinsk var en helt riktig beslutning. Da må regjeringen også kompensere kraftfullt for den prisen arbeidsfolk betaler, på vegne av oss alle.

Og Norge har råd til det! Derfor haster med at Erna Solberg kommuniserer trygghet og avbøtende tiltak som monner.

Vi er i den heldige situasjon at vi har et oljefond. Hvis det er en gang det skal tas i bruk, er det nå.

Det er viktig med enkelttiltak som sikrer boligmarkedet. De vil være klokt å lempe på inntektsskatten, og utsette arbeidsgiveravgiften. Og permitteringslønnen på 62 prosent er selvfølgelig alt for lite i en altomfattende krise.

Nå handler det om å holde virksomheter i live. Og forhindre at tunge strukturer i samfunnet bukker under. Som fellesskap må vi sikre at det finnes infrastruktur og arbeidsplasser å komme tilbake til etter Covid-19.

I motsatt fall kan sosial uro og armod i Norge bli minst like dødelig som selve viruset.

Staten må rett og slett opp med det største sjekkheftet og demme opp mot et sammenbrudd i livene til hundretusenvis av nordmenn. Ingenting annet er godt nok.

En regjering som nøler, demper ikke den ekstreme frykten mennesker nå kjenner på.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse