Annonse
TV-aksjonen NRK 2019 går til CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. Årets aksjon går av stabelen søndag 20. oktober.

Nå er det hennes tur

Denne uka kan vi være med å bidra til å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. Sammen med CARE skal årets TV-aksjon gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få stemmen sin hørt. Med dagens trend vil det ta 202 år før vi oppnår full økonomisk likestilling i verden. Dette kan vi gjøre noe med.

Vi lever i en verden som er rik på ressurser og full av muligheter, mens godene er urettferdig fordelt. Vi lever på en klode der milliarder av mennesker lever i fattigdom, mens forbruket i den vestlige verden er på et all-time-high. Fattigdommen i verdens mest sårbare områder rammer kvinner og barn hardest, og alt for mange steder har ikke kvinner de samme rettighetene og mulighetene som menn. Dette kan vi være med å endre ved å være bøssebærere.

I dag er kun én av fem av verdens folkevalgte kvinner. 830 kvinner dør av komplikasjoner som følge av graviditet og fødsel hver eneste dag, og 104 land har lover som forbyr kvinner å ta enkelte jobber. Når vi gir kvinner muligheten til å la sin stemme bli hørt, tjene egne penger og bestemme over egen kropp, gir det ringvirkninger for 1,5 millioner mennesker i noen av verdens fattigste land. Likestilling er derfor ikke bare viktig for kvinnen selv. Det er viktig for å redusere fattigdom og ulikhet lokalt og nasjonalt. Vi klarer ikke bekjempe fattigdom hvis halve befolkningen holdes utenfor.

Gjennom utallige generasjoner har kvinner på tvers av landegrenser blitt utsatt for diskriminering, mishandling og undertrykking. Kvinner blir systematisk diskriminert og frarøvet grunnleggende rettigheter. På verdensbasis blir hver tredje kvinne utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Slik kan vi ikke ha det.

Derfor har jeg en klar oppfordring til alle - gå for at kvinner i noen av verdens fattigste land skal få muligheten til å bestemme over sitt eget liv og sin egen kropp. Gå for at kvinner skal få ha rett til kunnskap, selvstendighet og økonomisk frihet. Gå fordi kvinner over hele verden har rett til å bruke sin stemme – og til å bli hørt.

Bli bøssebærer og bli med på årets viktigste søndagstur. Bli med på å gjøre verden til et bedre sted.

Fordi nå er det hennes tur.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse