Annonse
Fra stortingsmøtet 26. mai, der Nord-Norgebanen ble nedstemt. Det var også dagen da det av smittevernhensyn var satt opp pleksiglass mellom medlemmene av landets folkevalgte forsamling. Foto: Stortinget

Nå må landsdelen pinadø våkne!

Hvor lenge kan velgerne i Nord-Norge akseptere en situasjon der man blir fraranet alt av ressurser, nektet alt av infrastruktur og samfunnsbygging som man har legitime behov for, nektet arbeidsplasser, og defacto påført samfunnsnedbygging, og overlatt til å bli gamle mens de unge flytter bort på jakt etter jobb, og de eldre sakte dør ut?
 
I dag er tirsdag 26.05 2020. Merk dere denne dagen. Denne dagen vil gå ned i historiens annaler som dagen hele Nord-Norges befolkning ble spyttet på av Stortinget, i overført betydning. Aldri har det vært mer tydelig at vi her oppe sees på av eliten på Stortinget som en verdiløs gjeng, uproduktive og uønskede, som ikke fortjener noe annet enn å bli gamle og forsvinne.  Stortinget har hatt oppe bygging av togbane til Nord-Norge, og dette ble nedstemt 56 mot 30 stemmer.
 
Arbeiderpartiet ble den avgjørende faktor.  Den 24. mai, altså for bare to dager siden, hadde Arbeiderpartiets Bjørn Skjæran et leserinnlegg på trykk i Nordnorsk Debatt.  Han titulerer seg som “nestleder”, så man skulle jo tro det var noe tyngde i det han sa.
 
Men den gang ei! Innlegget var altså fullt av tomprat, vage antydninger om at Arbeiderpartiet virkelig vil Nord Norge vel, men ingenting konkret, man kunne tydeligvis ikke stole på noenting av det han sa!
“Vi skal gjøre det skikkelig” sa han. Ja, skikkelig tydelig “NEI!” ble det.
 
Samtidig uttrykket han stor bekymring for at SP, SV, Rødt, MDG, og FRP hadde funnet sammen i å gjennomføre denne togbanen, “uten å vite hvor den skal gå eller hva den skal koste”, hva den skal koste vet vi jo allerede! Det er jo tidligere fremsatt et tall på “fra 113-120 milliarder kroner”, gang på gang. De som har regnet på dette har tatt utgangspunkt i hvor den skulle gå også, og der står det faktisk at den skal til fra Fauske til Tromsø via Bardufoss og Nordkjosbotn, med en avstikker til Evenes og Harstad.
 
Dette er jo altså det togentusiaster vil kalle en avsporing!  Arbeiderpartiet har jo vist hva de står for nå som de har stemt “NEI!” til Nordnorgebanen.  Da nytter det ikke at Nestleder Bjørn Skjæran sender et leserinnlegg og påstår at det er Arbeiderpartiet som vil landsdelen vel, og at det er de man må stemme på hvis man skal få noe til i Nord-Norge. Money Talks, heter det på engelsk.
 
Pengene sitter nemlig løst til alt mulig annet. På Bærum skal man bruke over 60 milliarder kroner på å utvide en liten veistubb på noen få kilometer med et ekstra kjørefelt i hver retning. Og da kan jeg nesten garantere at ikke det beløpet er kvalitetssikret opp og i mente, slik man gjør med alt for å forhindre bygging eller tiltak i Nord-Norge.  Mange vil vel huske at det for noen år siden var snakk om et OL i Nord-Norge, men dette ble “kvalitetssikret” i stykker av ivrige østlendinger, som kort tid etterpå begynte å gnage om OL i Oslo.
 
Stortinget bevilget seg nylig ny garasje. I Oslo. Der ble det tydeligvis ikke “kvalitetssikret” særlig mye, for budsjettoverskridelsen ble over 700 millioner kroner, og parkering for Eliten på Stortinget kostet altså totalt 1,8 milliarder kroner.  Uffda.  Når de selv skal transporteres i biler, velger de ikke billige nøkterne kjøretøy som VW Up eller lignende, neida, der er det store flak på flere tonn fra Jaguar, BMW og Audi som gjelder.
 
Med en gang det er snakk om togbane til Nord-Norge så begynner de å bære seg, de vet ikke sin arme råd, dette blir så dyrt og så kostbart og så dyrt og fælt. “Ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt”, sier ekspertene på østlandet. Ingen nevner at ikke en eneste togbane i Norge hverken er eller har vært lønnsom. Jo, det finnes faktisk ÉN, og den går mellom Narvik og Kiruna, og er 43 kilometer lang. Ofotbanen. Den ligger altså i Nord-Norge.
 
“Det er når ei rødgrønn regjering gjør det at togbanen kan forlenges til Tromsø”, sa nestlederen og avslørte egen agenda. Det er altså ikke snakk om at noen togbane kan bygges, så lenge man ikke selv sitter ved makta og kan høste ros og hyllest.
 
Dette er ikke den eneste saken hvor vi blir grovt fraranet det vi fortjener, eller det som opprinnelig tilhører oss. Vi må snakke om fisken og olja. Fisken som tilhørte oss. Med leveringsplikt.  Kvotene ble kjøpt opp av en rik Sunnmøring for noen år tilbake, og det ble innført fritak for leveringsplikten.  Nå har man fått en situasjon der de tradisjonelle fiskeværene i Nord-Norge ligger brakk, med fraflytting og synkende folketall, fordi de har blitt frastjålet livsgrunnlaget sitt. Disse trålerbaronene leverer ofte ikke engang til Norge, det lastes om i rom sjø og fisken sendes til Kina for foredling og behandling, for å senere selges i Norske fiskedisker som Norsk fisk.
 
Og hva med olja utenfor Finnmark? Der ble vi lovet at dette skulle føres i land i Finnmark, men neida, det endte med et omlastingssystem med båt, slik at olja som pumpes opp utenfor Finnmark ikke skaper en eneste arbeidsplass i Finnmark, og at all verdiskapning på papiret dermed skjer hos firmaer med postadresse Oslo, og som da kan brukes som videre bevis på hvor uproduktive vi er her oppe i Nord, og hvor lite samfunnsøkonomisk nytte vi har for en togbane til denne ubrukelige parasittlandsdelen vi er.
 
Snart er det valg, og befolkningen må våkne. Dette her går ikke an. Vi er nødt til å stemme på partier som kommer med konkrete lovnader i partiprogrammene.  Ikke partier som kommer med svulstige lovnader i leserinnlegg og lignende, vel vitende om at dette ikke gjelder. Det er altså snakk om valgflesk fra øverste hylle, eller blank løgn og bløff, som man kaller det på bygda.
 
Nylig ble det framlagt et nytt forslag til valglov. Dette ble omtrent ikke omtalt i lokalavisene her nord. Men det er faktisk slik at politikerne på Østlandet vil redusere vekten av din stemme. Ja, du leste riktig, det skal bli slik at en nordnorsk stemme skal telle mindre enn den gjør i dag.  Ifølge NRK, som omtalte saken en tid tilbake, kunne denne nye valgloven føre til at enkelte fylker kunne bli stående uten en eneste stortingsrepresentant. Da kan jo folk gjette selv hvilke fylker det er, men jeg tør i alle fall satse hus, bil, båt, kjerring, unger og hytte på at det blir Troms og Finnmark.
 
Hvor lenge kan velgerne i Nord-Norge akseptere en situasjon der man blir fraranet alt av ressurser, nektet alt av infrastruktur og samfunnsbygging som man har legitime behov for, nektet arbeidsplasser, og defacto påført samfunnsnedbygging, og overlatt til å bli gamle mens de unge flytter bort på jakt etter jobb, og de eldre sakte dør ut?
 
Attpåtil skal de ta fra oss stemmeretten, vel ikke retten til å stemme, de skal bare gjøre det sånn at vi godtroende går og stemmer, mens våre stemmer i realiteten ikke teller eller påvirker noenting.
 
Folk må våkne. Nå må vi KREVE konkrete lovnader. Stem ikke på et parti som ikke har programfestet noe konkret, tro ikke på de som lyver til dere, forlang soleklare lovnader!
 
Vi må forlange ilandføring av olje i Finnmark, full gjennomgang av fiskekvotene med leveringsplikt og ny omfordeling av kvoter slik at fiskelandsbyene i Nord Norge nok en gang får livets rett, samt togbane til Nord-Norge!
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse