Annonse
ØVERST PÅ LISTA: Ny terminal og rullebane i Tromsø er blant de prosjektene NHO og LO i Nord-Norge vil ha fortgang i. Illustrasjon: Avinor

B.mrk: Lederskap etterlyses

NHO og LO går foran, men hvor er politikerne i nord?

I fellesskap har næringslivet, bedriftsledere og fagbevegelsen i Nord-Norge utarbeidet en felles prioritert liste over større statlige investeringsprosjekter i landsdelen innenfor samferdsel, infrastruktur og bygg.  Kravene som ble presentert tidligere denne uka, prioriterer større «gryteklare» prosjekter  med størst betydning for økt jobb- og verdiskaping, og omstilling av nærings- og arbeidslivet i landsdelen.

Blant prosjektene NHO og LO vil ha fortgang i er utbyggingene av flyplassene i Rana og Tromsø, kapasitetsøkning på Ofotbanen, Hålogalandsveien, E6 mellom Hamarøy og Sørfold, og ny innfartsvei til Tromsø.

At NHO og LO i Nord-Norge går sammen om dette er et kraftfullt signal.  Man kan ikke unngå å legge merke til at det nordnorske samarbeidet ser ut til å være revitalisert, særlig i NHO. Det er gledelig!

Men det er likevel politikken som må vise vei hvis landsdelen skal bli hørt. Hvor er de politiske lederne i de to fylkene og ordførerne i de største byene i nord? Så langt er de nokså fraværende når det gjelder tiltak for å komme ut av korona-krisen.

Fra sør er det ingen tvil om at Nord-Norge blir sett på som en enhet. Hvis man snakker med en felles stemme, er det lettere å bli hørt enn om man snakker hver for seg. Å legge uenighet bak seg før man reiser til Oslo, pleier å være virkningsfullt.

Det nytter ikke å servere lange smørbrødlister med smått og stort til sentrale myndigheter. Det gir verken retning eller gjennomslag.

Og det vil alltid være ordførere som bare kjemper for sin egen teig.  Nettopp da er det viktig med lederskap og noen som hever blikket. Ikke minst savner vi at fylkeskommunene følger opp de gode innspillene fra NHO og LO. Det gjelder særlig fylkesrådslederne Bjørn Inge Mo og Tomas Norvoll.  På Nordlandskonferansen i januar markerte sistnevnte seg som en talsmann for nordnorske fellesløsninger.

Men dette må være mer enn ord. Allerede i juni skal stimuleringspakken behandles på Stortinget. Derfor haster det. Det er behov for større tydelighet og mer kraft fra Nord-Norge når det virkelig gjelder. Nordnorsk politikk må kjenne sin besøkelsestid, og løfte i flokk, med tydelige prioriteringer om hvor Staten skal investere i landsdelen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse