Annonse
BUDSJETTET I HAVN: Etter flere ukers dragkamp har regjeringen greid å bli enige med støttepartiene om et statsbudsjett. Det har vært en krevende øvelse, og den skal Siv Jensen og Erna Solberg altså gjennom to- tre ganger til. Det er vanskelig å forestille seg at så mye sprikende staur skal holde sammen helt til 2017. Foto: Vidar Ruud, NTB/Scanpix

Nå må sminken frem

Frp, som har fått lite gjennomslag og måttet ete i seg flere nederlag, bl.a. på økte alkoholavgifter, vil neppe oppleve at meningsmålingen er snillere mot dem når budsjettet nå er ferdig sydd sammen. Uansett hvor mye make up de utstyrer budsjettet med.

Det er en utrolig vanskelig øvelse å finne noen vinnere blant de fire partiene. De fremstår mer som et lag som er i ferd med å nærme seg nedrykksstreken.

Så ble de enige, regjeringspartiene Frp og Høyre, og de to regjeringskrykkene i Stortinget, Venstre og KrF. Alle smilte og alle hadde vunnet budsjettdragningene, fortalte de. Alle hadde fått satt sitt fotavtrykk på budsjettet, kunne de fortelle. Her hadde det vært mat nok til alle.

Noe annet ville jo også vært utrolig, tatt i betraktning hvor mange milliarder de har tusket til seg fra Oljefondet og mesket seg med i sene kveldstimer. 

Det rare med disse fortellingene er at dette er den eneste konkurransen i verden der alle deltakerne er vinnere – hvis vi skal tro budsjettkameratene. Slik er det selvsagt ikke, uansett hvor mye sminke de klatter på for å pynte på budsjettresultatene.

Et par av de verste postene i budsjettet har blitt litt bedre. Men det er en utrolig vanskelig øvelse å finne noen vinnere blant de fire partiene. De fremstår mer som et lag som er i ferd med å nærme seg nedrykksstreken.

Strømprisen i Norge stiger ved at elavgiften heves i statsbudsjettet. Norsk strøm kommer som kjent i all hovedsak fra vannkraft, ren og fornybar energi.

Samtidig har Frp fått gjennomslag for at prisen på bensin og diesel skal stå stille, hvilket i praksis vil si at utslippsverstingen blir billigere.

Hurra, roper Venstre! Vi har bidratt til et grønt budsjett! Det er helt forunderlig at partilederen kan stå å erklære at nå går utslippene i transportsektoren ned. Hva bygger hun det på? Det er ren ønsketenkning Skei Grande bedriver.

Men slik holder de på alle sammen. Frp, som har fått lite gjennomslag og måttet ete i seg flere nederlag, bl.a. på økte alkoholavgifter, vil neppe oppleve at meningsmålingen er snillere mot dem når budsjettet nå er ferdig sydd sammen. Uansett hvor mye make up de utstyrer budsjettet med.

Siv Jensen bør tvert imot forberede seg på et grasrotopprør i partiet. Allerede før avklaringen i budsjettforhandlingene kom, har det vært kraftig murring rundt i Frp-land. Også Frp-ordførere   lufter nå sin misnøye med hva partiet får til i regjering.

Planen er at slik skal de holde på i tre år til. Hvis det ikke har raknet før perioden er over. Det blir overmåte interessant å se hva som vil komme til å skje på Frp-landsmøtet til våren. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse