Annonse
Hver gang noen prøver å tale imot ordningen blir det argumentert med at Avinor vil tape store summer. Likevel, det er både unødvendig og underlig at utviklingen i flytrafikken i nord skal være tuftet på nordlendingers alkoholvaner. Foto: Scanpix

Nå må taxfree-festen ta slutt

Det er både unødvendig og underlig at utviklingen i flytrafikken i nord skal være tuftet på nordlendingers alkoholvaner.

Sommerferien nærmer seg, og mange tromsøværinger er klare for å rømme fra snøværet til varmere strøk. En fast del av sommeren er nordlendinger som frenetisk løper innom taxfreen for å kjøpe billig sprit, sigaretter og sjokolade før avgang og etter landing. Videre presser folk varene inn i trange hattehyller som i utgangspunktet ikke er store nok til all håndbagasje som er ombord på flyet.

Ikke bare er det stressende og irriterende, det er også mange ting som slår meg som helt absurd med dagens taxfree-ordning. Avinor tjener om lag 2,5 milliarder kroner på nordmenn som er ute etter å spare noen slanter, og disse pengene, som i stor grad blir brukt på alkoholkonsum og tobakksvarer, skal da sponse utvidelse av Tromsø Lufthavn, samt bygging av nye flyplasser i Mo i Rana og Bodø.

Man kan heller ikke se på taxfree-ordningen som en reddende engel blant økonomisk svakerestilte familier som kunne tenkt seg et par billige flasker vin etter Spania-turen. Absurd nok er det de som tjener best og reiser mest som har mest glede av taxfree. Ordningen tilhører fortiden og bør avvikles straks. Det finnes ikke maken til kobling mellom flyturer og billig sprit i resten av Europa.

Det var kanskje en form for logikk i dette da solhungrige nordmenn på 70-tallet hadde lyst til å ta med seg en flaske lokal spansk vin hjem fra Las Palmas til Lavangen. Og det er sikkert hyggelig for folk å fylle opp barskapene med billig sprit og vin etter ferien. På den annen side har vi i Norge en av verdens beste vinbutikker med Vinmonopolet, hvis omsetning har flatet ut de seneste årene i takt med at nordmenns reisevaner har trappet seg opp. Avgiftsfritaket en får gjennom taxfree sniker seg rundt det statlige alkoholmonopolet Norge har hatt i nesten 100 år. Dermed blir statens, og da også fellesskapets, inntekter svekket.  

Dette er ikke den første kritikken taxfree-ordningen møter. Både miljøaktivister og avholdsbevegelsen har talt med sterke stemmer mot dagens ordning. Argumentet med at folk velger bort mer miljøvennlige reisemåter gjelder nok i resten av landet, men der det ikke finnes jernbane er det heller ikke så mange andre alternativer enn å ta fly eller kjøre i timesvis. Likevel burde ikke taxfree være et insentiv til å ta fly oftere, og i en tid der vi trenger å begrense miljøutslippene blir ikke situasjonen bedre av at nordmenn følger opp en flytur med å kjøpe jumbopakker med sigaretter.

Hver gang noen prøver å tale imot ordningen blir det argumentert med at Avinor vil tape store summer. Likevel, det er både unødvendig og underlig at utviklingen i flytrafikken i nord skal være tuftet på nordlendingers alkoholvaner. Det blir som om vi skulle gjøre norske veier avhengige av hvor mye poteter vi spiser. Eller norsk jernbane avhengig av hvor mye brus vi drikker. Det henger rett og slett ikke på greip.

I og med at inntektene fra taxfree bidrar til å holde billettprisene nede og til å finansiere små flyplasser i mindre sentrale deler av Norge er det lett å se hvorfor Avinor stiller seg på bakbeina når det snakkes om å avvikle ordningen. Likevel, det strider imot all sunn fornuft at dette skal finansieres av individuell handel som er skadelig for både helse og miljø.

Dersom taxfree-ordningen skal avvikles må det tas grep fra politisk hold som kan forsikre at det fortsatt vil være mulig å komme seg fra Finnmark til Oslo med fly, da det ikke finnes andre alternativer. Norge huser ressurssterke mennesker. Det må finnes en måte å endre dette sinnssvake systemet på.

Avinors alkoholavhengighet må ta slutt. I fremtiden burde vi handle vin og sprit på polet. Og vil vi ha med vin fra Spania kan den kjøpes lokalt og fraktes i en begrenset kvote til Norge. Og vil du kjøre til Sverige for å unngå norske priser kan ingen stoppe deg, men det at Norge skal legge til rette for tapte fellesinntekter, økt alkoholkonsum og en miljøfiendtlig utvikling er ingenting annet enn hårreisende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse