Annonse
Ingen andre statlige virksomheter er i nærheten av å yte den service og være så effektive som Brønnøysundregistrene - som ble startet opp av tidligere stortingsrepresentant Bodil Aakre fra Høyre, skriver Benn Eidissen.

Nå er det nok, Erna!

Partiene i dagens regjering kan bare la være å stille til valg her nord, om de ikke nå forstår hvilken gal politikk de har ført og fører.

Ikke før de første sårene etter et sviende valgnederlag – spesielt i Nord-Norge – har fått mulighet til å gro, legger regjeringen et nytt egg i sentraliseringskurven: Nedbygging av Brønnøysundregistrene. Dette føyer seg inn i rekken av tiltak som alle har én ting til felles: Sentralisering uten saklig begrunnelse.

Statsminister Erna Solberg kommenterte det landsomfattende dårlige valgresultatet for Høyre og regjeringspartiene med å fremheve at de hadde gått like mye tilbake i byene som i distriktene. Forklaringen på tilbakegangen i distriktene var altså ifølge henne ikke mangel på distriktspolitikk – slik jeg oppfattet det. Det er dessverre en helt feil analyse.

Sentralisering

I byene gikk Høyre og de samarbeidende partier tilbake på grunn av en grønn bølge som de verken så eller var i stand til å takle. Seierherren ble først og fremst Miljøpartiet De Grønne, men også andre små partier på rødgrønn side.

I distriktene gikk dagens regjeringspartier tilbake på grunn av en utstrakt politikk for sentralisering – en politikk som folk flest i store deler av landet er lut lei av. Det er nok å nevne saker som politireformen, nedlegging av Andøya flystasjon, nedlegging av lærerutdanningen på Nesna, nedlegging av sykepleierutdanningen i Sandnessjøen og tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark – stikk i strid med det et overveldende flertall i folket her nord mener er riktig. Senterpartiets klare motstand mot alt dette fikk de fortjent igjen for ved valget.

Svir, vil svi

Siste utspill er altså struping av Brønnøysundregistrene – startet opp av tidligere stortingsrepresentant Bodil Aakre fra Høyre og bygd opp til et offentlig mønsterbruk av Erik Fossum og Lars Peder Brekk. Verken de 13-14.000 som er ansatt i ulike statlige direktorater i Oslo – deriblant Landbruksdirektoratet (som burde vært lokalisert til Trøndelag eller Jæren) - eller noen andre statlige virksomheter, er i nærheten av å yte den service og være så effektive som Brønnøysundregistrene.

Partiene i dagens regjering kan bare la være å stille til valg her nord, om de ikke nå forstår hvilken gal politikk de har ført og fører. Disse partienes lokalpolitikere fikk svi ved årets valg – på grunn av de sentrale politikernes totale mangel på kontakt med grasrota. Høyre ble utradert som ordfører-parti i hele Norge. Erna & Co. bør sette hele sitt team på skolebenken til Høyre-ordfører Sture Pedersen i Bø (som fikk 58 % av stemmene som den beste Høyre-kommune i Norge) – for å lære folkelighet og dialog med folk flest.

Fraværende representanter

For balansen og saklighetens skyld: Vi her nord og folk i distriktene kan ikke bare skylde på regjeringen og partiene sentralt. Landsdelens egne representanter på Stortinget er stort sett fraværende i enhver debatt om ovennevnte viktige saker. Det kan knapt bety annet enn at de er enige i det som skjer. Så ved nominasjon og valg har vi også selv en jobb å gjøre her nord.

Det siste toget med mulighet for kursendring går i høst. Uten en slik endring blir det garantert en rødgrønn regjering om 2 år. Det kan bli bedre for Nord-Norge dersom Senterpartiet får stor innflytelse, men kanskje er tiden inne til å utnytte våre naturgitte og menneskelige resursser til å danne en egen stat her i nord. All positiv næringsutvikling i Nord-Norge skjer ikke på grunn av, men på tross av sentrale myndigheter.

  • Artikkelforfatter Benn Harald Eidissen er forretningsmann fra Vestvågøy i Lofoten, bosatt i Bodø. Eidissen har lang fartstid fra Høyre. Han var medlem av Nordland fylkesting 1980–1995, medlem av fylkesutvalget 1985–1987 og vararepresentant til Stortinget 1981–1989. Eidissen er gründeren bak Private Barnehagers Landsforbund og driver i dag firmaet Eidissen Consult AS sammen med sine fire sønner.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse