Per Sandberg hilser på Irans landbruksminister Mahmoud Hojjati under den norske statsrådens besøk i Iran i september 2016. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Nå er det pinlig for Erna

Når mister Erna Solberg tålmodigheten med Per Sandberg?

Siste nytt fra Per Sandberg er en nattlig messenger-melding til redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet,  bransjeavisen for sjømatnæringen som følger statsråden tett. Det var også nyhetsstedet som den 11. juli først omtalte forholdet mellom Sandberg og en 28 år gammel kvinne som kom til Norge som asylsøker fra Iran.

Både redaktøren selv og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening mener innholdet i meldingen fra fiskeriministeren kan tolkes som truende.

Saken kan bli anmeldt til politiet, sier Hage til egen avis, og PST er varslet om opptrinnet.

Erna Solberg har frem til nå vist stor tålmodighet med sin fiskeriminister. Hun har fremstått med romslighet, med evne til å se stort på det mens pinlighetene rulles opp. Alle kan gjøre feil, har hun sagt om Per Sandbergs famøse feriereise til Iran.

Det vil forbause meg stort dersom hun ikke nå erkjenner at Sandberg er en belastning for regjeringen.

Det handler ikke bare om selve ferieturen. Men måten Sandberg har blamert seg selv og regjeringen på. At han skryter av å ha gjort sine egne sikkerhetsvurderinger, at han gjør narr av landets fremste etteretningseksperter foran åpen mikrofon, hans mangelfulle forståelse av hvordan rollen som statsråd skal forvaltes, måten han har bagatellisert Ayatollah-regimet på («Iran er verdens mest misforståtte land»). Og så videre. Listen over dårlig dømmekraft er lang.

Så blir spørsmålet hvilke konsekvenser slike feil bør få? Hvor mye er Solberg villig til å la passere før ettergivenhet kan skape tvil om hennes eget lederskap?  Går grensen ved nattlige meldinger mottakeren tolker som en trussel?

Er det nok til å overbevise Erna Solberg om at Per Sandberg ikke er skikket til å være statsråd?

Erna Solberg kan umulig se seg tjent med å ha en statsråd som mangler både impulskontroll og gangsyn. Rent politisk må det mest pinefulle for henne være å se at hvert eneste forsøk fra Sandbergs side på å dempe situasjonen, har endt med at saken eskalerer ytterligere, fordi det blir åpenbart for alle at hovedpersonen ikke har forstått alvoret.

Det går heller ikke en dag uten at Sandberg må refses fra sine overordnede. Det Siv Jensen i dag sier til TV 2 er i seg selv diskvalifiserende for rollen som statsråd.

Jensens kritikk handler ikke bare om den famøse ferieturen til det islamistiske diktaturet Iran; men også om Sandbergs deltakelse på en såkalt «nyttårsfest» ved den iranske ambassade i Oslo.

Sandberg var på dette tidspunkt fungerende justisminister. I tillegg 1.nestleder i FrP.  Nå sier Jensen at Sandbergs deltakelse på festen hos islamistene, fant sted uten at hun var informert. Nok en gang - vurderingsevne og dømmekraft på det absolutte nullpunktet. 

Noen mener vi burde ha viktigere ting å snakke om enn Sandbergs eskapader. For eksempel Per Sandbergs fiskeripolitikk, utraderingen av den nordnorske kystfiskeflåten, hvordan han har glidd inn i rollen som en slags handelskommisær for lakseindustrien.

Det er selvfølgelig et poeng at når mediene omsider interesserer seg for en fiskeriministers gjøren og laden, er det av helt andre årsaker.

Men det gjør dessverre ikke alvoret i Sandbergs Iran-affære mindre.

 

  

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse