Annonse
Norge må følge sine NATO-allierte, vi må ha fly i nord – og på denne siden av 2050-tallet er det kun nye utgaver av F-16 som er aktuelle.  Norge må ha en delt løsning, med F-35 i et begrenset antall og så F-16 i tillegg, evt. andre fly av samme kategori og dermed spare kolossale beløp som vi må bruke på en ny forsvarsplan, basert på en   realistisk forståelse av hva forsvaret i Nord-Norge betyr for Norge og NATO-landene, skriver Einar Sørensen. Foto: Atle Klæstad

Nå rakner Langtidsplanen for Forsvaret

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen satte fyr på en lenge etterlengtet debatt om Norges forsvar da han i sin årstale erklærte at Norge ikke lenger har et minimumsforsvar – men noe som mer mindre enn det, hva nå det enn måtte være.

Men han unnlot å trekke den eneste naturlige konklusjon av sitt innlegg, at raseringen av forsvaret i Nord-Norge må stanses, og at Norge nå raskere enn svint må bygge opp i nord det som politikere og Storting (Les AP og Høyre) har sørget for å rive ned.

Det er en skjebnens ironi at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber Norge ta farvel med den politikken statsministeren av samme navn var forkjemper for.  Til hans forsvar må vi si at Langtidsplanen for Forsvaret oppsto før Donald Trump trampet inn i Det hvite hus og før Putin invaderte Krim-halvøya.

Det er ikke et tilfeldig tidspunkt å konstatere at illusjonen om det «moderne sterkt bevegelige høyteknologisk forsvar» rives i filler. Den norske regjering og forsvarspolitikerne er nå under et sterkt press fra sentrale NATO-allierte om å endre kursen snarest mulig.  NATO-Jens ikke minst. Det er dette som tvinger Oslo til å handle.

Undertegnede kan bare vise til mine tidligere artikler om spesielt britenes sterke bekymring over at NATOs Nord-flanke (UK, Island og Norge) nå ikke lenger kan forsvares effektivt. Britene har forstått det som Oslo søvngjengeraktig ikke har innsett: At forsvaret av London (og Oslo) starter i Nord-Norge. Og sviktes det her, så er vi ille ute.

Først kom forsvarssjefens årstale. Like etterpå ble vi kjent med panikkbeslutningen om at Norge skal tilbakeføre hele F-16-flåten fra Ørlandet til Bodø der flyene virkelig trenges. Det skulle bare mangle at ikke Norge tok til følge de sterke bekymringsmeldingene sentrale deler av NATO-familien har kommet med om nordnorsk forsvars elendighet.

Det store spørsmål er hvordan skal vi reparere på de skader som er oppstått, og som forsvarssjefen helt korrekt betegner som et «sikkerhetspolitisk vakuum som andre lett kan fylle» - og helst før vi ender opp som et «ingenmannsland» i likhet med resten av Arktis. For her eksisterer det ingen internasjonale avtaler som kan sikre Arktis som en stabil og fredelig region i fremtiden. Arktis preges av rasling med våpen og en sterk internasjonal rivalisering.

Vi må ha flystyrker i nord. Vi kan ikke leve med kun Ørlandet som base. F-16-flyttingen til Bodø er bare begynnelsen. Men hva skjer så? Det ligger fullstendig utenfor mulighetenes ramme å kjøpe ytterligere F-35 fly. Vi må i stedet vurdere andre løsninger. La oss derfor lytte til britiske eksperter som er høyst forundret over at lille Norge har råd til å anskaffe 52 stk F-35 fly til rådyr innkjøpspris og enda verre driftskostnader. Og at Norge ikke har andre fly.

Folketallet tatt i betraktning så skulle britene ha kjøpt 641 stk F-35, mot de 138 man ønsker seg. Til dags dato har UK kun bundet seg til 48 fly. Til sammenlikning så skal Nederland kjøpe 35 stk F-35 og Danmark skal anskaffe 27 fly. UK satser i tillegg til F-35 på sin egenproduserte Eurofighter Typhoon, mens danskene og nederlenderne i minst 10-15 år fremover skal bruke sine F-16-fly.  

Britiske Typhoon skal for øvrig i år for første gang utstasjoneres på Island for utøvelse av kontroll med islandsk luftrom. Uten F-16 i Bodø så måtte vi nesten ha bedt om Typhoon fra Royal Air Force i stedet!

Selv det amerikanske flyvåpen kan ikke klare seg uten F-16. Nå er nye versjoner med topp elektronisk utstyr under full utvikling, og det amerikanske flyvåpen skal bruke opp mot 900 moderniserte og nye F-16 helt frem til minst 2040-50!

Norge må følge sine NATO-allierte, vi må ha fly i nord – og på denne siden av 2050-tallet er det kun nye utgaver av F-16 som er aktuelle.  Norge må ha en delt løsning, med F-35 i et begrenset antall og så F-16 i tillegg, evt. andre fly av samme kategori og dermed spare kolossale beløp som vi må bruke på en ny forsvarsplan, basert på en   realistisk forståelse av hva forsvaret i Nord-Norge betyr for Norge og NATO-landene.

En vurdering av en delt løsning på jagerflysiden i dag får en annen konklusjon enn den som ble gjort for 15-20 år siden. Så må vi ta på vår kappe et endeløst søl med milliarder av kroner til et Ørland som må rigges ned – pluss at Evenes som flybase må revideres.

Denne gang må vi få en skikkelig helhetsvurdering av forsvar i nord, og her er det vi må forutsette i starten av den nye forsvarsplanen:

  • Det norske innkjøpsprogrammet av F-35-fly reduseres til 25 – 30  fly – lik det Danmark og Nederland satser på. Innkjøp av F-16 i nye versjoner og/eller tilsvarende fly av 4. generasjon, f.eks. SAAB Gripen  eller Eurofighter Typhoon.
  • De innsparte midler på flyprogrammet skal brukes til å sikre drift av Andøya flystasjon som Norges viktigste bidrag til overvåkning og kontroll i Arktis
  • Bodø flystasjon re-etableres og utvides til hovedbase for norske tankfly som skal betjene norske og allierte fly. (NB! I dag vurderes norske tankfly stasjonert enten på Sola eller på Rygge!)
  • Bardufoss flystasjon bygges ut som logistisk senter for arktiske flyoperasjoner, inkludert trening, samkjørt med reetablering av Alliert Treningssenter i Harstad
  • Landstridskreftene basert på full brigade i Indre Troms med nødvendig utstyr (panservogner og helikopterstyrke)
  • Oppbygging av sjømilitære kapasiteter, spesielt integrerte baser for Sjøforsvaret  i Nordre Nordland og Troms. Tilbakekjøp av Olavsvern.

Stortingets utenriks- og forsvarskomite må ta det første skritt og be forsvarsministeren og regjeringen om innspill. Og denne gang må ikke nordnorske politikere svikte. Sandra Borch og  SP har vi full tillit til – men kan dere andre heretter sitte tause til det en hel landsdel lenge har sett, og som våre utenlandske allierte nå har fått forsvarssjefen til å innse, at vi i dag og i lang tid fremover er forsvarsløse?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse