Annonse

Nå er det Sør-Varanger- samfunnet som trenger hjelp

Å miste jobben rett før jul er forferdelig.

Onsdag kom meldingen: Styret i Sydvaranger Gruve AS har besluttet å begjære selskapet konkurs. Lave priser på jernmalen er årsaken til at kollapsen. Nyheten var ikke overraskende selv om de ansatte i det lengste hadde håpet på at dette ikke skulle bli resultatet.

En gråtkvalt konsernsjef fortalte at selskapet har opparbeidet seg en gjeld på omlag 870 millioner kroner, og med den rådende markedssituasjonen var det ikke lenger grunnlag for videre drift.

Selvsagt kan man føle en viss sympati med konsernsjef Anthony Beckmand, men det er de omlag 400 ansatte som nå må få det meste av oppmerksomheten. Å miste jobben rett før jul er forferdelig.

– Jeg har jo både hus og barn, og jeg har liten tro på å få nytt arbeid i kommunen med det presset det nå blir på ledige jobber. Man kan jo bare håpe på at ting ordner seg, sa 26-åringen Kristian Eliassen til iFinnmark noen minutter etter at han hadde fått beskjeden. Slike tanker vil surre i hodet på de fleste av de som mister inntekt og arbeide.

Sør-Varanger-samfunnet er vant til dramatiske hendelser, og det som alltid har skjedd, er at det etter hvert har kommet seg opp igjen. Et annet kjennetegn er at folket i Sør-Varanger alltid har stilt opp når andre har trengt hjelp. Denne høsten har vært preget av det. Der andre kommuner har stukket hodet i sanden har Sør-Varanger gjort en formidabel innsats i forbindelse med flyktningestrømmen.

Nå er det Sør-Varanger-samfunnet selv som trenger hjelp. Banker må vise fleksibilitet overfor alle som mister inntekten sin, Nav må ikke lete etter paragrafer som vanskeliggjør hverdagen for de arbeidsledige gruvearbeiderne, kommunen må jobbe opp mot sentrale myndigheter for å få alternative løsninger for menneskene som rammes. Det øvrige næringslivet i kommunen kan se etter muligheter som kan avhjelpe situasjonen for de rammede. Kort sagt; alle må bidra med hjelp nå.

I forbindelse med flyktningekrisen i høst har både statsministeren og Ap-lederen besøkt Kirkenes. Det er svært bra. Nå må i det minste næringsministeren komme for å sette seg inn i situasjonen på nært hold. Men selv om det ser mørkt ut akkurat i dag, så vil kirkenessamfunnet likevel stå oppreist i framtida.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse