Annonse
Etter at Arbeiderpartiet, SV og Rødt endret stillingen på sporvekselen etter partienes gode kommunevalg i 2015, er vi som bor i Tromsø kommune ledet lenger og lenger ut på et sidespor, skriver Gunnar Thraning - og begrunner påstanden bl.a med "et typisk eksempel" som handler om Tromsø parkering. På bildet patrtienes gruppeledere i kommunestyret: Jarle Heitmann (Ap), Pål Julius Skogholt (SV) og Jens Ingvald Olsen (Rødt). Foto: Tromsø kommune

De har ledet oss ut på et sidespor - nå trenger vi forandring

Velgerne plasserte Tromsø Arbeiderparti i førersetet, men Arbeiderpartiet sliter stadig med å fine girspaken.

Til høsten er det igjen kommunevalg.  Heldigvis.  For nå trenger vi forandring.  Når Arbeiderpartiet, SV og Rødt nå er godt inne i sitt fjerde år ved makten i Tromsø, er kontrasten påtagelig til den forrige perioden da Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre styrte.  

Jeg har med min beste vilje vanskeligheter med å se noe annet enn at Tromsø kommune etter fire travle år med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre nærmest har stått stille den perioden Arbeiderpartiet, SV og Rødt nå har styrt.  Mens det var full gass og begge hendene på rattet i den forrige perioden, har dagens styre slåss om å plante foten på bremsepedalen og dra i håndbrekket.

Viktige prosjekter som Otium, nye Sommerlyst ungdomsskole, Brensholmen skole, Tvibit, Helsehuset, Tromsøbadet og oppgradering av Storgata ble vedtatt realisert og finansiert den forrige perioden.  Dagens styre har til sammenligning knapt noe å vise til.  Der det borgerlige byrådet var tett på, og opptatt av å lette folks hverdag, er dagens styre helt fraværende.  Jeg nevner her at H/ FrP/ V da partiene satt i byråd satte av 20 mill. kroner til å få reasfaltert ufremkommelige veier over hele kommunen, bl.a. i Grøtfjord.  Jeg nevner også en liten ting som at den unødvendige fartsdumpen i Grønnegata i Rådhuskvartalet ble fjernet over natta.  Mellomvegen 100 ble opprustet for å kunne ta imot utskrivningsklare pasienter fra UNN.  Sånn kunne man fortsette.

Arbeiderpartiet beskyldte i den forrige perioden det borgerlige byrådet for å kjøre for lukkede prosesser og ikke involvere kommunestyret.  Kanskje var kritikken berettiget, men antagelig har Tromsø kommune aldri vært bedre styrt og mer effektivt ledet enn i perioden Øyvind Hilmarsen var byrådsleder.  Arbeiderpartiet valgte etter siste kommunestyrevalg å ta kommunen tilbake til en ineffektiv formannskapsmodell for å tekkes sine samarbeidspartnere Rødt og SV.  Dermed kunne partiet fortsette den bedagelige tilværelsen partiet hadde ført i opposisjon.  Velgerne plasserte Tromsø Arbeiderparti i førersetet, men Arbeiderpartiet sliter stadig med å fine girspaken.    

Jeg vil gjerne nevne et typisk eksempel på Arbeiderpartiets måte å ta tak i utfordringer på.  Som et svar på at Tromsø sentrum sliter, valgte dagens styre å bruke kommunale midler til å opprette selskapet Tromsø Sentrum AS.  Lite merkbart synes å komme ut av det.  Man kunne i stedet ha sett nærmere på hvordan Tromsø kommune selv tar imot de som ønsker å besøke sentrum.  Dersom det nåværende styret i Tromsø hadde hatt en mindre akademisk tilnærming til verden, ville det ha interessert seg for å ta de nødvendige konsekvensene av at man kraftig har redusert omfanget av overflateparkering. 

Administrerende direktør i Tromsø Parkering AS, Tore Harry Paulsen, uttalte til «Nordlys» i forrige uke at selskapet nå forvalter 230 overflateparkeringsplasser i Tromsø sentrum.  197 plasser er ifølge Paulsen blitt borte siden 2005. En vesentlig andel av de 197 er blitt fjernet bare de siste tre årene.  Dette har skjedd uten at de styrende partiene i Tromsø kommune har redusert kravet om utbytte fra Tromsø Parkering og uten at man har stilt spørsmål ved om det fortsatt er behov for å opprettholde et eget parkeringsselskap i kommunal regi med fett gasjert direktør og styre. Kunne man ikke like gjerne overlate ansvaret for tilsynet med infrastrukturen til andre kommunale etater og sette bort innkrevingsjobben til private?  Hvor mye mer ville parkeringsvirksomheten da kastet av seg som kunne vært brukt til gode formål?

Slik det er nå må åpenbart Tromsø Parkering ta i bruk alle midler for å levere de ønskede økonomiske resultater.   Et kreativt tiltak har vært at man i forbindelse med innføringen av en egen mobiltelefonapplikasjon for noen år siden valgte å opprette en mengde parkeringssoner rundt om i bygatene.  Når man ikke kan operere med en sone for all gategrunn som eies av Tromsø kommune, kan man mistenke at den intrikate soneinndelingen mest av alt er ment som en snubletråd kun for å skaffe inntekter.  Har Tromsø Parkering vært på studietur i Sør-Italia?

Jeg ble selv utsatt for Tromsø parkerings metoder sist høst.  Jeg kom i skade for å taste inn på telefonen at jeg hadde hensatt bilen i sone 8754 (Rådhusgata ved Nordlys) i stedet for det riktige som var 8714 (Strandskillet).  Jeg hadde ingenting å tjene på feilen siden prisen for å stå parkert én time begge steder er 25 kroner.  Det kostet meg 600 kroner.

Tromsø Parkering er selvfølgelig i sin fulle rett til å ilegge dette gebyret siden selskapet i avslaget på min klage gjør oppmerksom på at det har vært snedig nok til å legge inn dette som et av punktene med «små skrift» som man aksepterer ved nedlastningen av applikasjonen. 

Det verste slik jeg opplevde denne saken er at Tromsø Parkering bløffer når selskapet i avslaget på klagen skriver at «Dersom feil sonenummer er oppgitt, vil vi ha problemer med å «finne» bilen ved kontroll, samt at den betalte parkeringsavgiften vil tilfalle feil grunneier.  Dette både genererer ekstra arbeid og medfører kostnader for oss å måtte rette opp i slike brukerfeil manuelt i etterkant».

Hvordan kan man skrive at man har problemer med å «finne» bilen ved kontroll når det ikke stemmer?  Og hvordan kan man skrive at den betalte parkeringsavgiften på grunn av min feil «vil tilfalle feil grunneier» når gategrunnen både i Rådhusgata og i Strandskillet eies av Tromsø kommune?

Siden Arbeiderpartiet, SV og Rødt er så lite opptatt av trivielle ting som dette, kan man vel heller ikke forvente at partiene skulle stille spørsmål ved at Tromsø Parkering mottar så mange klager fra publikum at selskapet ikke klarer å oppfylle Forvaltningslovens krav til klagebehandlingstid.

Etter at Arbeiderpartiet, SV og Rødt endret stillingen på sporvekselen etter partienes gode kommunevalg i 2015, er vi som bor i Tromsø kommune ledet lenger og lenger ut på et sidespor.  I alt for mange sammenhenger tyr partiene til feil løsning, noe som gjør at det sløses med både tid og ressurser.  Vi har fått erfare at partiet Rødt og dets frontfigur Jens Ingvald Olsen gjør det bedre i opposisjon enn i posisjon.  På fotballspråket kan man vel si at Olsen er best uten ball.  Men Rødt er kanskje i motsetning til Arbeiderpartiet og SV i det minste på banen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse