Annonse

Nådeløs dom over UNN

Hvordan er kulturen på UNN når det kommer til budsjettdisiplin?

Tall fra Helsedirektoratet viser at Universitetssykehuset Nord-Norge er det sykehuset i landet som får minst ut av hver krone fra staten. Det er i den såkalte SAMDATA-rapporten den dystre dommen over UNN har kommet. Rapporten måler kostnadsutviklingen i norske sykehus opp mot pasientaktiviteten.

UNN er landsdelens desidert største virksomhet med 6 000 ansatte og et budsjett på seks milliarder kroner. I et lengre perspektiv har underskudd på UNN vært standard og i Nordlys har vi skrevet utallige artikler om elendigheten opp gjennom årene.

Under Tor Ingebrigtsens ledelse klarte imidlertid sykehuset i noen få år å bringe balanse i økonomien. Det skjedde blant annet gjennom en temmelig hardhendt omstilling og sammenslåing av fagmiljøer som naturlig ikke hører sammen. Parolen var å bringe ned antallet enheter som måtte ha døgnkontinuerlig drift. Det virket, men bare ei stund. For dette fikk Ingebrigtsen klapp på skuldra av eieren, selv om det kostet internt.

Når det nå viser seg at økonomien igjen er ute av kontroll, vil et skarpt søkelys måtte rettes mot UNN-ledelsen og Ingebrigtsen spesielt. Tradisjonelt har vi i nord hatt en tendens til å forklare overforbruk med de spesielle forholdene i landsdelen. Det holder neppe denne gangen.

 

UNN bruker mer penger enn andre sykehus per pasient. Det kjøpes inn dyrere varer enn ved andre sykehus, uten at Ingebrigtsen overfor Nord24 klarer å gi noen god forklaring på det. Det er også problemer med høye lønnskostnader.

Hvor ligger roten til problemene? Sykehusdrift er en ingen enkel affære med en komplisert organisasjon. kostbare spesialister og mye avansert teknologi. Men dette er felles for alle sykehus og forklarer ikke hvorfor UNN er dårligst i klassen.

Hvordan er kulturen på UNN når det kommer til budsjettdisiplin? Ser man på budsjetter som en endelig ramme som skal respekteres eller noe som kan tøyes? Når man i år ligger an til å få et underskudd på 70 millioner, hvordan er det da med kompetansen og evnen til å iverksette økonomistyring blant lederne? Dette er tunge spørsmål som Ingebrigtsen og UNN må svare på mens underskuddet øker.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse