Annonse

Næringslivet i nord får svi

Nå viser statsbudsjettet at de to blå regjeringspartnerne taler med to tunger. Og næringslivet i de to regionale lokomotivene, Bodø og Tromsø, er de som får svi aller mest.

Igjen viser Erna Solberg og Siv Jensen at næringslivets kår i nord ikke står på deres dagsorden.

Det er mulig at finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg er lei av at Nordlys den siste uka til stadighet har kritisert statsbudsjettet som regjeringen presenterte forrige onsdag. På leder- og kommentarplass har vi i flere runder påpekt både den ytterst usosiale profilen på skattekuttene og vi har satt søkelyset på det faktum at Nord-Norge ser ut som den store budsjettaperen. De store pengene blir brukt alle andre steder enn nordpå. Vi har også trukket frem det faktum at H/Frp-styrte Tromsø kommune hadde null og niks å glede seg over fra egen regjerings side. Og vi har påpekt forsvinningsnummeret til det forventede såkornfondet for Nord-Norge. Som om ikke alt dette var nok, vel, her kommer det mer kjeft.

For nå er det ikke bare Nordlys som rykker ut mot statsbudsjettet. På våre debattsider, Nordnorsk Debatt, avleverer direktøren i Næringsforeningen i Tromsø-regionen nå en kraftsalve mot regjeringen. Nils Kristian Sørheim Nilsen påpeker at Solberg og Jensen også har kuttet i kompensasjonsordningen for økningen i arbeidsgiveravgiften. Etter at EU opphevet den gjeldende ordningen med adgang til å differensiere denne avgiften på regionalt nivå, har Høyre og Fremskrittspartiet lovet dyrt og hellig at nordnorsk næringsliv skulle få nyte godt av en ordning som skulle kompensere de økte kostnadene krone for krone. Men statsbudsjettet forteller en helt annen historie.

Regjeringen foreslår å redusere kompensasjonsordningen med 144,6 millioner i 2015. Sørheim Nilsen påpeker at regjeringen med dette vingeklipper hele ordningen. Den samlede summen som er satt av som kompensasjon, er mindre enn det næringslivet i Tromsø og Bodø betalte ekstra i avgift i 2013, etter at satsene ble satt opp. Igjen viser Solberg og Jensen at næringslivets kår i nord ikke står på deres dagsorden. 

Til alt overmål har de i denne saken gjort seg selv til grove løftebrytere. Som direktøren i Næringsforeningen minner om, var Høyre og Frp raskt frempå med å kritisere Stoltenberg-regjeringen i denne saken. Nå viser statsbudsjettet at de to blå regjeringspartnerne taler med to tunger. Og næringslivet i de to regionale lokomotivene, Bodø og Tromsø, er de som får svi aller mest.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse