Annonse
For å få solgt oppdrettslaksen vår til Sør-Amerika, må vi kjøpe ku tilbake. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er derfor villig til å bytte verdens mest solgte ku for å få solgt fisk! skriver Mariann Tveter. Foto: Eirik Jeistad

Næringsministeren vil bytte bort den norske superkua, for å få solgt fisk til Sør-Amerika

Blir det mindre storfe i Norge, blir det også færre bønder som kan levere eliteokser til fortsettelsen og utviklingen av det norske ku-eventyret!

For innpass i et nytt marked for fisk, legger næringsminister Torbjørn Røe Isaksen den norske supermodellen på forhandlingsbordet. Modellen, som systematisk er avlet frem på fruktbarhet og helse, er i dag verdens mest solgte ku. Har næringsministeren regnet på konsekvensene ku for fisk?

Ku for fisk

De går stille i dørene, myndighetene i Norge, i sluttspurten av forhandlingene om en handelsavtale med flere land i Sør-Amerika. Handelsavtalen med Mercosur-landene, som består av Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay. Myndighetene fra verdens rikeste land, Norge, vil bytte fisk mot ku. For å få solgt oppdrettslaksen vår til Sør-Amerika, må vi kjøpe ku tilbake. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er derfor villig til å bytte verdens mest solgte ku for å få solgt fisk!

Tonnevis

På forhandlingsbordet ligger en tollfri kvote på 2000 tonn storfekjøtt. Import av 2000 tonn storfekjøtt fra Sør-Amerika til Norge. På papiret! I praksis snakker vi flerdobling av den tollfrie kvoten. Hvorfor? Importfirmaer i Norge kjøper tollfrie kvoter av norske myndigheter. Deretter importerer de samme vare med full toll. Kryss-subsidierer i egen bedrift, og kan derfor samlet tilby tonnevis av tollfrie, og tollbelagte, importvarer til lavere pris enn den norske bonden kan tilby.

Færre kyr, færre eliteokser

Importerer vi tonnevis av billig kjøtt fra utlandet, vil selvfølgelig konsekvensene bli redusert produksjon i Norge. Kunnskap ervervet gjennom generasjoner, går tapt. Som et eksempel må vi helt tilbake til 1930-tallet for å finne starten på det norske ku-eventyret.

Systematisk avl på fruktbarhet og helse fra 1970-tallet, har gitt resultater. Bønder over hele verden ser verdien av en ku som er frisk og fruktbar. Derfor er den norske bonden og kunnskapsmiljøet på Hamar blitt verdensledende, og verdens mest solgte ku, som er norsk,  erobrer stadig nye markeder. Blir det mindre storfe i Norge, blir det også færre bønder som kan levere eliteokser til fortsettelsen og utviklingen av det norske ku-eventyret!

Konkurransekraft

Kunnskap er det Norge kan konkurrere på i morgendagens samfunn. Kunnskap skaper arbeidsplasser, og kunnskap skaper verdier for Norge.

Gratis

Paradokset er at Norge er som skapt for produksjon av kjøtt. Gressfóret kjøtt. 500 millioner fórenheter, gratis fornybare ressurser, står ubenyttet i utmark hvert eneste år. Utmarksbeite holdt i hevd, binder mer Co2 enn skog, viser et forskningsprosjekt fra Dovre gjennomført av NTNU. Men det er kun storfe, småfe og ville hjortedyr som kan nyttiggjøre seg denne ressursen. Vi mennesker, øverst i næringskjeden, kan ikke spise gress.

Hvem lurer vi?

Der FN anbefaler alle land å øke selvforsyningsgraden av mat til egen befolkning på grunn av klimarisiko, gjør næringsminister Røe Isaksen det stikk motsatte. Samtidig som Norge gror igjen, er Torbjørn Røe Isaksen i ferd med å bytte bort den norske kua, og på sikt, kunnskapen!

For hvem, næringsminister?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse