Annonse
Startskuddet for annekteringen av deler av Vestbredden, et soleklart brudd på folkeretten, er like rundt hjørnet. Det blir et nytt NAKBA, 72 år etter første. Bildet er tatt ved en flyktningleir i 1948. (Foto fra Wikipedia)

La oss gjøre alt for å forhindre en ny katastrofe

15. mai 2020 markerer palestinerne NAKBA–katastrofen. Dette skjer i år som alle andre år siden 1948. Det var den dagen katastrofen rammet dem. Palestinerne ble jaget fra sine hjem. Mange tok nøkler til husene med seg, et kjært symbol som det heter i sangen. Nøkler til det frie Palestina. Palestinerne trodde de skulle få komme hjem en dag. “Vesle Kassim”, heter en sang, som forteller om en liten palestinsk gutt som lekte fredelig utafor huset i landsbyen Deir Yassin, nær Jerusalem, da landerøverne kom. Det var sionistiske terrorgrupper, Irgun og Lehi som drepte mer enn hundre palestinere i en massakre 9.-11. april 1948 og skremte de overlevende på flukt.

Kassim måtte flykte. Han var en av dem som hadde en drøm å vende tilbake. Det samme hadde barna som Palestinakomitéens solidaritetsarbeidere Silje Kjørholt og Inga Marie Nymo Riseth møtte i flyktningeleiren Rashedieh i Libanon i 2013. De barna bar også på drømmen om det vakre Palestina som deres forfedre var jaget fra i 1948. Barnas lengsler etter det frie Palestina, et land de aldri har bodd i, bæres fram i boka «Midt mellom ingen steder. Boka er laget med bakgrunn i et fotoprosjekt med tittel «Eyes of Children» med palestinske flyktningbarn. Silje og Inga Marie ga ut boka etter hjemkomst, med støtte fra  Palestinakomitéen.

Deir Yassin ble jevnet med jorda og eksisterer ikke lenger, en jødisk bydel er bygd opp der. Mange palestinske landsbyer ble ødelagt av sionistisk milits og terrorgrupper i 1948. Palestinske menn, kvinner og barn ble drept og mer enn 750 000 palestinere flyktet for livet for å slippe unna massakrene. Etterkommerne etter de fordrevne. utgjør over 4 millioner flyktninger spredt over Midt - Østen og store deler av verden. Dette er NAKBA – en katastrofe som fortsatt pågår. NAKBA repeteres stadig.

Gjennom årenes løp har mer enn 500 palestinske landsbyer blitt visket ut av verden og erstattet med nye landsbyer og bydeler med jødiske navn, parker, parkeringsplasser, skog og kulturarenaer, for å nevne noe. Vi har selv i 2016 og 2017 besøkt restene av to slike landsbyer, Saffuriya like ved Nasaret og Anaba mellom Jerusalem og Jaffa.

For palestinerne er det ingen nåde, solidaritet eller dugnad å spore fra Israels side. Okkupantens holdning til det palestinske folket framkommer tydelig under koronautbruddet; med ødeleggelser av hus, helseklinikker og vann- og sanitære fasiliteter. Dette er brudd på folkeretten, og det undergraver det internasjonale samarbeidet for å hindre spredning av koronaviruset. I følge FN har Israel i løpet av to måneder fra 21. februar, ødelagt 69 strukturer på Vestbredden og ødeleggelsene har tvunget minst 63 mennesker på flukt i en tid der folk verden over får beskjed om å holde seg hjemme.

Mens palestinerne fordrives og gjøres hjemløse, har Israels forsvarsminister Naftali Bennett utstedt byggetillatelse for 7000 boliger for israelske okkupanter i en bosetting nær Betlehem i Palestina. Stikk i strid med inngåtte avtaler og folkeretten. Det er NAKBA.

Startskuddet for annekteringen av deler av Vestbredden, et soleklart brudd på folkeretten, er like rundt hjørnet. Det blir et nytt NAKBA, 72 år etter første NAKBA.

Og her står vi, det internasjonale samfunnet, og ser på mens Israel tar for seg av palestinsk land, gjør det til sitt og undertrykker palestinerne som klorer seg fast til livet, til jorda, til sin identitet og til sin plass i verden. Nøkler til det frie Palestina - nøklene som arves fra generasjon til generasjon, som det heter i sangen, blir bare et symbolsk arvegods.     

La oss gjøre alt for å forhindre nye NAKBA. Støtt opp om Palestinakomitéen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse