Annonse
Jeg skimter bruk av kreativ headhunting i hemmelig flørt med partipolitikk og tilhørende næringsinteresser, et villet kupp mot vanlig praksis ved offentlige ansettelser, skriver Arnt Ryold om ansettelsen av Frank Bakke Jensen som ny fiskeridirektør. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre)

En ansettelse helt ut av det blå?

Jeg antar at de aktuelle kandidater som har stått på offentlig søkeliste, nå kan føle seg som godfjotter, som har tatt seg bryderi og risiko i full offentlighet ved å skrive søknad og overholde søknadsfristen.

Så er ny fiskeridirektør ansatt, og igjen som «ut fra intet», hentet utenfra og forbi den offentlig søkerlista, men skyndsomt putta inn der i ettertid, straks det er bestemt at «etterkommeren» skal ansettes. Gratulerer, forsvarsminister Frank Bakke Jensen, med toppjobb i Fiskeridirektoratet! Nei, du har neppe gjort noe galt. Men ligner det ikke litt på Tangen-triumfen/-tristessen i Norges Bank? Og nok en gang, helt ut av det blå?

Noen betenkeligheter ved denne framgangsrike fremgangsmåte får meg til å tenke tema til debatt. Jeg skimter bruk av kreativ headhunting i hemmelig flørt med partipolitikk og tilhørnde næringsinteresser, et villet kupp mot vanlig praksis ved offentlige ansettelser. Jeg antar at de aktuelle kandidater som har stått på offentlig søkeliste, nå kan føle seg som godfjotter, som har tatt seg bryderi og risiko i full offentlighet ved å skrive søknad og overholde søknadsfristen. For så å bli utnulla. Den riskoen har enhver på søkerliste, men blir ikke refusjonen ekstra belastende når den nyinnhenta får en ekstra nimbus av å være håndplukket triumfator? 

Men sånt kan tåles. Verre er det å utrope hvem som er ute og går. Et PR-byrå eller headhunterfirma er en åpenbar adressat. Men hva med politikken, som jeg nå får ferten av? Noen som ønsker en fiskeridirektør som er å anse som «vår» mann/kvinne? Fiskeridirektoratet er en viktig motor i arbeidet med regler, lover, retningslinjer og «tradisjoner» i fiskeripolitikken, forutsetningsvis til «fiskerinæringens beste», som det heter. Men for hvem?

Fiskerinæringa er for tida reneste holmgangen av kryssende interesser, med internt og offentlig bråk i kjølsporene. De store mot de små, sør mot nord, trål, not og snurrevad mot de brysomt mange tradisjonelle juksa-, garn- og linefiskerne. Og bakom synger lakselusa. Mellom alle disse motsetninger skal Fiskeridirektoratet og dets direktør skifte sol og vind, med et minste felles multiplum i verktøykassa. Da trengs en grenseflytter, en som bedre kan forandre for «vår sak». Fiskarlaget Nord, i Troms og Finnmark, disse utbryterne fra Norges Fiskarlag? Null og neppe. Heller ikke de politisk rødgrønne, så Høyre som Frank Bakke Jensen vitterlig er.

Så kanskje Høyre da? Hvem kan de samarbeide med og snakke med om sin sak? Nærliggende er å tenke på Høyres innflytelsesrike venner i Fiskebåtredernes forbund, høyrefolk så godt som noen og som mer og mer foretrekker lobbyen som næringsarena for sine eneinteresser, enda de ser seg tjent med å være medlemmer i Norges Fiskarlag, denne en gang fiskerallmuens enevokter.

Konspiratorisk, syns du kanskje. Tja, mulig litt udiplomatisk på kanten, dette, men heller ikke helt på Lopphavet. Selv har jeg trålt Fiskeridepartementets postjounaler og lest brev fra renommérte advokatselskaper på vegne av fiskebåtredere, som søker dispensasjon for ulike unntak fra eksisterende forvaltningsbestemmelser, helt til enda en dispensasjon har banet vei for nye fakta i havet. Eller som legendariske AP-politiker Einar Gerhardsen sa ved kringkastingsmonopolets opphør: - Høgre har skapt ny røyndom i Noreg!

Og slik kan bit for bit av lov og regler langsomt endres uten debatt, mens godt betalte lovens voktere, advokatene, gang på gang har forvandlet lov og bestemmelser og omskapt dem til diamentralt motsatt praksis. Og altfor ofte uten motstand fra lovgiverne selv, stortingspolitikerne. Menneskehetens mentalitet er flyttbar, trill rundt. Til gagn for demokratiet?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse