Annonse
Hele årets sesong for den norske breddefotballen kan nå bli avlyst. til venstre kulturminister Abid Raj, til høyre Tromsø ILs damelag. Foto: David Nyvoll/Nordlys

Når fornuften taper

Behandlingen av breddefotballen i Norge bryter ned tillit til myndighetene.

Hele årets sesong er i ferd med å bli ødelagt for breddefotballen. Norges Fotballforbund har gjentatte ganger bedt om møter med helsemyndighetene, uten å nå fram. Det er ikke bare arrogant, det er også dårlig forvaltningsskikk.

I Aftenposten rykker Bodø/Glimts suksesstrener Kjetil Knutsen mandag ut med kraftig kritikk. Han sier det er vanskelig å forstå at fotball-Norge – med unntak av de øverste divisjonene - er stengt helt ned mens nordmenn samtidig kan dra fritt til utlandet, at barer og restauranter er åpne, at det er åpnet for grensehandel i Sverige, at reisende står som sild i tønne på flyplasser.  

Den norske korona-håndteringen har vært vellykket fordi Norge ikke er et ekspertvelde. I motsetning til Sverige har politikerne i Norge justert fagekspertisen. Dette har i hovedsak vært en sukess som er klokt forvaltet av statsråder med ulike ansvarsområder. Dessverre med unntak av kulturminister Abid Raja (V).

Mandag ble det lagt frem en rapport som felte en hard dom over støtteordningene til kulturlivet. Kritikken gjelder først og fremst at virkemidlene ikke har vært fleksible, ifølge Aftenposten.

Mye av den samme kritikken av kulturdepartementet kommer fra et Fotball-Norge som faktisk har tatt et stort ansvar for smittevern. Og etter at helsemyndighetene har innrømmet at det i seg selv ikke medfører stor smittefare at 22 mennesker spiller fotball sammen, er sakskomplekset redusert til et spørsmål om kødannelser i pølsekioskene.

Alle tiltak i forbindelse med nasjonale kriser bør ha et rasjonale som gjør at de blir forstått i befolkningen. Den ukloke håndteringen av breddefotballen er et eksempel på det motsatte - noe som er egnet til å bryte tilliten ned.

Det er neppe tilfeldig at det er Abid Raja som sitter med det øverste ansvaret. Dialogen hans med fotball-Norge har vært katastrofal. Det er en ulykkelig situasjon, som allerede har fått unødvendig store konsekvenser.

Slik saken står nå, kan statsminister Erna Solberg (H) komme til å avlyse hele årets fotballsesong uten at hun egentlig ønsker det. Raja er en svak kulturminister som er engstelig for å tape ansikt, og helseminister Bent Høie (H) ser ut til å ha låst seg sammen med noen embedsfolk i prestisje.

Få er i tvil om at saken hadde funnet en løsning dersom næringsinteresser sto på spill, og et stort lobbyapparat var satt i sving. Det er ressurser som ikke står til rådighet for en folkelig aktivitet basert på frivillighet.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse