Annonse
Gruvedrift har vært den viktigste kilden for norske arbeidsplasser på Svalbard. Gruvedriften var en av grunnene til at det var naturlig for Norge å kreve suverenitet da Svalbardtraktaten ble inngått for hundre år siden. Bildet er fra Svea Nord i 2005. Foto: Store Norke / Torbjørn Johnsen

Når gruvene på Svalbard stenger

I starten av mars stenger den mektige Svea Nord-gruva på Svalbard. Dette markerer avslutningen av en viktig del av norsk industrihistorie. Stengingen aktualiserer også debatten om hva som skjer med svalbardsamfunnet etter gruvedriften.

Nå ser vi etter nye og offensive muligheter hvor vi kan spille en naturlig rolle i den fremtidige nærings- og samfunnsutviklingen på Svalbard.   

De siste ukene har det norske folk fått bli med på tur rundt Svalbard gjennom NRK-programmet «Svalbard minutt for minutt». Ett av stedene Hurtigruten ikke besøkte, men omtalte i programmet, var Svea. Det er et samfunn som ligger innerst i Van Mijenfjorden. Siden 1917 har det vært kullproduksjon i Svea, og på det meste jobbet 400 personer i gruvesamfunnet. Nå er eventyret over. 

Gruvedrift har vært den viktigste kilden for norske arbeidsplasser på Svalbard. Gruvedriften var en av grunnene til at det var naturlig for Norge å kreve suverenitet da Svalbardtraktaten ble inngått for hundre år siden.

Nettopp kullgruvedrift har vært grunnlaget for oppbyggingen av både Store Norske Spitsbergen Kulkompani og Longyearbyen. Vår virksomhet la grunnlaget for at vi i dag har et moderne, norsk samfunn så langt mot nord. Byen tilhørte i mange år selskapet, og vi har bygd opp og drevet boliger, samfunnshus, kirke, skole, flyplass og butikk. Vi har også vært med på å etablere virksomhet innenfor nye områder som turisme, anleggstjenester og logistikk.

De siste årene har Store Norske gått fra 400 til 130 ansatte. Den endelige stengingen av Svea betyr ytterligere reduksjoner av arbeidsplasser. Vi har fortsatt drift i Gruve 7, som forsyner Longyearbyen med energi. Det jobbes nå med alternative løsninger til dagens energianlegg. I løpet av de neste 20 årene er det sannsynlig at et nytt anlegg som ikke trenger kull fra Gruve 7, er på plass.

Store Norske er i en omfattende omstilling, og vi forbereder oss på en fremtid med nye arbeidsoppgaver. I tillegg til gruvedrift har vi allerede ansatte innen bolig- og eiendomsforvaltning, logistikk og reiseliv. Nå ser vi etter nye og offensive muligheter hvor vi kan spille en naturlig rolle i den fremtidige nærings- og samfunnsutviklingen på Svalbard.   

I samarbeid med lokalt næringsliv og innovative bedrifter fra fastlands-Norge har vi utviklet nye og spennende muligheter i nedlagte Gruve 3. Den brukes i dag som besøksgruve, der turoperatører i Longyearbyen kan tilby en bynær opplevelse. Vi tilbyr også energieffektiv og «evig» datalagring i samarbeid med drammenselskapet Piql. I løpet av det siste året har vi fått Unicef, Vatikanstaten og Microsoft på kundelisten – for å nevne noen. Det aller siste er at vi nå lagrer og modner øl i gruven i samarbeid med Svalbard Bryggeri.

Vi drifter også Isfjord Radio, der selskapet Basecamp Explorer Spitsbergen tilbyr overnatting og unike opplevelser. Her gjennomfører vi nå en energiomstilling. I dag benyttes diesel, men vi er i gang med et prosjekt for å bygge et system basert på fornybar energiproduksjon. Til dette har vi fått støtte fra Enova, og vi er i dialog om samarbeid med store norske selskaper. Målet er å gjøre Isfjord Radio fornybar.

I hundre år har Store Norske vært en hjørnesteinsbedrift i Longyearbyen. Det vil vi fortsette med. Vi er klare for hundre nye år.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse