Annonse
Jorun Thørring savner fortsatt svar på hvorfor gravejournalisten Arne O. Holm (bildet) ikke gikk til roten av ondet når det gjelder lønnsavtaler i helseforetakene - men konsentrerte seg om èn mann, den avgåtte UNN-direktøren. Foto: Avisa Nordland

Når journalister blir nettroll

Man blir lei av personer som i mangel av saklige argumenter gyver løs med personangrep.

Jeg hadde bestemt meg for ikke å kommentere Arne O. Holms svar på mitt innlegg i Nordlys 14.2, om hans noe løse omgang med fakta rundt sykehusdirektør Ingebrigtsens avgang fra sin stilling. Tittelen hans var «Mislykket forsøk på æresdrap.» Den mislykkede var selvsagt meg.

Formuleringene hans var for banale til at jeg ville bruke tid på det. Jeg mener at vi har nok med én Donald Trump i media. Vi trenger ikke to. Man blir lei av personer som i mangel av saklige argumenter gyver løs med personangrep. Som at jeg «dikter og lyver», og «hun baserer sitt komplett uforståelige resonnement på sin egen, frie diktning.»

Men etter Linda Sæbbes artikkel i Nordlys idag om lederlønninger og avtaler i Helse Nord, skjønner jeg ikke hva som var så komplett uforståelig for Holm i det jeg skrev. Det har han nemlig ikke forklart nærmere. 

Kanskje forstår ikke Holm det som var et av mine hovedpoeng, nemlig at å henge ut EN mann, som tross alt skal i jobb igjen for pengene han tjener, blir for spinkelt. Eller var det komplett uforståelig for ham at jeg mente det hadde vært en gyllen anledning til å drive undersøkende journalistikk rundt et system, slik Linda Sæbbe i dagens Nordlys har gjort? 

I så fall er det bare Arne O. Holm dette er «komplett uforståelig» for. Og fri diktning tror vel ikke engang Arne O. Holm lenger at dette var?

Så forklares jeg inngående hva mee-too debatten gjelder, og at «mee-too debatten er for revolusjonerende i sin kraft til at Thørring skal få skitne den til på denne måten.» 

Om forlatelse, Arne O. Holm. Jeg skal aldri nevne ordet for deg igjen. At du viser slik omtanke for mee too, er forresten rørende. 

Så opplyser han at jeg opererer på et steinaldernivå når det gjelder debatten rundt Telle, som han varmt forsvarer. Og jeg, som trodde at det ikke hadde vært journalister til stede under den famøse samtalen, skjønner nå at Holm må ha vært der. Beklager igjen, Holm. Jeg lærer stadig.

Så kommer en dose selvskryt selv Trump må ta av seg hatten for. Holm sier om seg selv: «Kommentaren min i Nordlys har også utløst en journalistisk jakt på gylne avtaler innen helsesektoren. Nordlys og andre redaksjoner avslører i høyt tempo lønns-avtaler i hele Nord-Norge. Det samme skjer i resten av landet. Imens fylles skammekroken av de som insisterer på at en prinsipiell diskusjon om sluttavtaler – ja, Tor Ingebrigtsen har sluttet som direktør og gått inn i det som noe kryptisk kalles en «fratredelsesopsjon» - er en kamp mellom Tromsø og Bodø.» Sitat slutt. 

Har Holms kommentar utløst dette? Da er det på tide med litt realitetsorientering. Ingebrigtsens avtale har vært omtalt en rekke ganger i media, sist i Nordlys i 2016. Også i avisa Nordland. Det kom ikke et pip fra Holm da. 

I tillegg terper Holm på det ordet som viser hvor lite i dybden han har gått i materien: Sluttavtaler.  Hvorfor fokuseres det slik på Ingebrigtsen, som skal jobbe 100% for pengene som høykompetent nevrokirurg, når det i Helseforetakets systemer finnes pågående avtaler, som er av en slik grad at de tildels må holdes hemmelige? Fete pensjonsordninger, en rekke gratis goder, seks ukers ekstra ferie med lønn hvert år for noen, uhørte «omplasseringer» i systemet? 

I Helse Nord sitter tre direktører uten portefølje, d.v.s. de har ikke personalansvar, ikke budsjettansvar, men hva er det da de har ansvaret for? Dette synes jeg er verre enn at en høykompetent nevrokirurg som skal jobbe 100% for pengene, og derved gi pasientene noe igjen, mottar lønn etter kompetanse. 

Er Ingebrigtsen på et vis «blinket» ut? Kaster Holm seg på «the band wagon» i håp om en ny Kraby-sak og ny blest? Beklager, men den kloa er åpenbart borte. 

Jeg har sagt at helseforetakene eser ut, de er for store og for dyre. Vi har Helse Nord, Helse Midt, Helse Vest, Helse Sør, Helse Sør-Øst, - noen som tror på en bedre kultur der? Da driver jeg altså og argumenterer komplett uforståelig og på steinaldernivå?

I Dagsnytt 18 den 14.2. i debatt med Holm, stilte jeg konkret spørsmål til Holm om hvorfor han ikke gikk til roten av ondet og tok systemet, i stedet for å ta èn mann: Svaret: «Nå er det jo mange som heller vil at jeg skal skrive om noe annet enn det jeg gjør … og denne Thørring, som jeg ikke engang har hørt om ….» Høyt nivå på diskusjonen? Det er bare å klikke seg inn på Dagsnytt 18 på nettet og lytte. 

Holm er opptatt av sluttavtaler. Og snakker altså som om Ingebrigtsens avtale var noe han selv nettopp hadde gravd fram.

Hvis Holm virkelig var gravejournalist, hadde han ikke engang måttet grave for å finne fram til disse opplysningene som Linda Sæbbe skriver om i Nordlys idag. 

Han hadde bare måttet krysset gata i Bodø, der Helseforetaket ligger et steinkast unna ham.

    

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse