Annonse
Eskild Johansen – for Karlsøy Arbeiderparti

Når Karlsøy glitrer – så skinner Tromsø sterkere

Vi i Karlsøy er stolte av Tromsø – for Tromsø er vår by.

Slik er det også med å være en stor by som ønsker å lede. Man må sørge for at flokken føler seg trygg og at de vet man vil deres beste. Når flokken er trygg, så lar den seg lede. Slik ledelse har som mål å løfte flokken frem.

Vi sender våre barn til Tromsø for å gå på skolene i byen,  vi sender våre gamle dit når de blir syke og vi stiller mannsterk opp på Alfheim for å heie på laget vår. For når Tromsø vinner – så vinner vi og.

Jeg fikk lov av slekta til Øyvind Hilmarsen på Kopparelv å ha båten min i støa deres. Hver vår kom jeg utover med bussen fra Straumsbukta, trakk båten ned fra naustet og gjorde meg klar til å ro over Langsund, til Mormor på Bratrein. «Der er han som ror over Langsund» sa de på Lilleby. –«Et sikkert vårtegn» sa Henry på Kopparelva. Om noen år kan jeg kjøre under Langsundet, når Reinøya er knyttet tettere til Ringvassøya, Tromsø og resten av verden.

Karlsøyværingene drømte og jobbet for tunellen i 30 år og nå virker det som at den endelig blir realisert. Forbindelser er viktige for oss - vi ønsker å knytte samme øyriket vårt, for Karlsøy er enda ikke fullstendig sammenvevd. Nå blir rådhuset vårt bare en liten kjøretur unna Stakkvik på Reinøya. Men enda viktigere; den forbinder oss sterkere sammen med Tromsø - der barna våre er reist.  

Remi Johansen fra Karlsøy, spiller på Tromsø Idrettslag – han er vår mann i stallen til en klubb som også Karlsøy er en del av.  Vi brøler og heier – og ler når vi vinner. For på Fort-Alfheim er han vår del av grunnmuren – en grunnmur som stadig blir sterkere.  

Team-Tromsø

Enkelte i Tromsø mente Langsundforbindelsen var ei feilprioritering. Det var bedre å bruke pengene på Tromsø – mente mange. Samfunnsøkonomisk, lot det seg tydeligvis ikke forsvare å prioritere fisketransport og arbeidspendlerne fra Karlsøy til Tromsø, foran sykkelstiene i byen. Det er lov å mene det – i like stor grad som at enkelte i Isberget heier mer høylytt på Tromsø IL enn andre. Det er litt pinlig der og da – men vi vet at et brennede hjertet forTromsø er den egentlige motivasjon. Vi er en del av Team-Tromsø for lengst og vil alltid være det -  og med sterkere bånd mot byen blir vi enda sterkere bidragsytere. Når vi slipper å ro over Langsund kan barnebarna komme oftere på besøk. Vi kan rope like høyt, skingrende og pinlig under kampene på Alfheim.

Led flokken bakfra

Elisabeth bor på Nordeidet – helt nord på Reinøya. Hun er saubonde og er kjent for å ha en fantastisk hund, som vet hvordan man samler en flokk. Sammen med hunden sin, leder hun flokken bakfra, og styrer dem i den retningen som er best for alle. De er ikke redd verken henne eller hunden hennes, – for både Elisabeth og hunden er glad i flokken sin og flokken skjønner at de vil deres eget beste. De føler seg trygge når flokken ledes av noen som går bak og vil dem vel frem.

Slik er det også med å være en stor by som ønsker å lede. Man må sørge for at flokken føler seg trygg og at de vet man vil alles beste. Når flokken er trygg, så lar den seg lede. Slik ledelse har som mål å løfte flokken frem.

Porten mot verden

Jeg jobbet på fiskebruket i Kvaløyvågen i vinter. Jeg sto opp hver morgenen, for å kjøre den lange veien fra Hansnes, rundt Ringvassøya, over kommunegrensa, og under den humpete tunellen som gjør sitt beste for å knytte Ringvassøya og Kvaløya sammen. Fisken som Bengt, Kjetil og Asbjørn tar i land i Kvaløyvågen fra de lokale fiskerne hver vinter, skaper arbeidsplasser i Tromsø og på Hansnes, så vel som i resten av Europa. De skaper verdier som Tromsø vokser videre på og de får byen til å skinne.

På Vannøya, Reinøya og Rebbenesøya, ta vi i land fisken som Tromsø skal vise fram til resten av verden – sammen med de andre bygdene på yttersida av Kvaløya. Jo bedre forbindelser bygdene har; jo sterkere vil Tromsø skinne. De er en del av Team-Tromsø.

Fra bygdene på Ringvassøya og nå også Reinøya, skal folk hver morgen stå opp og kjøre inn til Tromsø og være lærere, butikkarbeidere eller transportarbeidere. De trenger bare å komme raskere og tryggere frem for å bli en sterkere del av et stadig mer skinnende Team-Tromsø.

Fra Karlsøya skal historien om presten, Nordlys, distriktene og småkårsfolket inspirere byen Tromsø til fortsatt å være snill, raus og solidarisk med resten av verden. De bærer en kulturarv for Team-Tromsø som får byen til å skinne enda sterkere. En kulturarv som er med på gjøre Tromsø til den rettmessige og solidariske hovedstad i Nordområdene og arktis som vi ønsker byen skal være - i stede for et lite fiskevær helt ytterst i Balsfjorden som byen kunne endt opp som. 

Bygdene i Karlsøy må derfor glitre – så Tromsø skinner sterkere for oss.  For når Tromsø skinner – så løftes flokken fram og ut i verden. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse