Annonse
Kan vi håpe at avisen som omtaler seg som regionens talerør for fremtiden vil bidra til å løfte ordskiftet, og gjøre at våre politikere ser løsninger, ikke bare problemer? skriver statsviter og høyremann Tor Arne Morskogen. Foto: Troms fylkeskommune

Når krigsmetaforene hagler

Mon tro hvordan ofrene for virkelige overgrep føler det når man omtaler lovlige politiske vedtak som overgrep. Begrens dere Nordlys. Dette er ikke ok.

I en oppsiktsvekkende kommentar 20.6.18 klarer politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim å sette opp mot Norgesrekord i metaforbruk om den pågående sammenslåingen av Troms og Finnmark.

At denne ikke går på skinner – delvis på grunn av politisk villet sabotasje fra Finnmark sin side, og delvis pga. svakt arbeid fra Regjeringens side – er helt åpenbart for alle som følger med. Men når Fjellheim svinger sin skarpladde penn med krigsmetaforer er det på tide å trekke pusten. Av tre grunner.

Først på grunn av den åpenbare smakløsheten i metaforbruken i seg selv. Deretter fordi avisens kommentator her løper et løp jeg ikke helt tror han skjønner konsekvensene av. Om han gjør det er det enten fordi Nordlys ikke lenger anerkjenner Stortinget som landets øverste myndighet, eller at de vurderer resultatet av meningsmålingen (eller folkeavstemmingen) i Finnmark som såpass overraskende at de endrer standpunkt. Det første tviler jeg på, det andre tror jeg ikke på. Det fremstår også litt merkelig at avisen har angrepet Jens Ingvald Olsen på lederplass for omtrent å si det samme som Fjellheim nå målbærer.

Å påstå at et lovlig fattet vedtak – i to Storting – er å sammenlignes med et «okkupasjonsstyre» og et «overgrep» er så totalt skivebom at kommentatorens troverdighet svekker sitt organs integritet. Okkupasjonsstyre har Norge hatt en gang (1940-1945).  At Fjellheim så synes å strekke dette til å være en «fortolkning» av hva finnmarkingene mener er lite formildende. Mener Fjellheim at en gjennomføring av fusjonen vil bli møtt av «Partisanbevegelsen for Finnmark fylkeskommune»?

Overgrep er det for mange av i samfunnet, men etter fornorskingspolitikken og barnevernssakene frem til 90-tallet, er det ikke Stortinget som står for dem.  Mon tro hvordan ofrene for virkelige overgrep føler det når man omtaler lovlige politiske vedtak som overgrep. Begrens dere Nordlys. Dette er ikke ok.

At det skal gjennomføres et valg til et felles fylkesting som trer sammen 1.1.20 synes Fjellheim ikke å vektlegge. Valget står mellom et forberedt fylkesting, eller et uforberedt fylkesting. De ansatte i Troms og Finnmark Fylkeskommune fortjener å møte de 57 representantene i det nye fylkestinget forberedt og med gjennomtenkte løsninger på hvordan vi skal forbedre kvaliteten på videregående opplæring, skape mer kultur og legge en felles kurs for oppgaver som skal komme og en felles fremtid.

Så skal jeg utelate å kommentere det bemerkelsesverdige i at avisen nå synes det å gjennomføre reformer som først er foreslått. Deretter votert over, så gått til valg på igjen, for å så til slutt bli stadfestet en gang til, er overgrep. Når de fleste av oss ser at teknologisk utvikling gjør at man må endre strukturer for å møte den fremtiden som kommer.

Kanskje hadde et bedre utgangspunkt for en kommentar vært hvordan man kunne dempe konflikten? Kanskje kunne man manet til barmhjertighet og sagt at Finnmark bør oppnevne, men Troms bør la det bli 17-19. Eller kanskje ventet til oppgavene var klare i november, og da oppnevnt? Kan vi håpe at avisen som omtaler seg som regionens talerør for fremtiden vil bidra til å løfte ordskiftet, og gjøre at våre politikere ser løsninger, ikke bare problemer?

For å få dette til trenger politikken at media ikke opptrer som kloakk. Der feilet Fjellheim denne gangen.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse