Annonse
Erik Iversen kommenterer dette innlegget fra tre gruppeledere i SV om regionreformen.

Når kritikken går på autopilot

Når SV sammenligner stortingsflertallet med europeiske kolonimakter på 1800-tallet, har debatten nådd et nytt lavmål.

Er virkelig Jan Tore Sanner og Monica Mæland moderne varianter av kong Leopold, mannen som vanstyrte Kongo slik at millioner av mennesker døde i jakten på hans egen personlige vinning? Ærlig talt.

I seks år har Norge vært styrt av et borgerlig stortingsflertall. Det faller tre SV-gruppeledere så tungt for brystet at de 12. februar lanserer et frontalangrep på regjeringens kommune- og regionreform.

Det er ingen tvil om at det er mange følelser i debatten. Spørsmål om identitet, tilhørighet, om å forholde seg til politiske vedtak som river opp noe som har eksistert i mange hundre år.

Innlegget fra de tre vil jeg likevel gå så langt som å kalle et nytt lavmål i debatten. Hvorfor?

“Regjeringas tvangssammenslåing av Norge ser ut til å være kraftig inspirert av koloniherrene som delte Afrika mellom seg med passer og linjal i 1885.”

Det stemmer ikke helt at det var på Berlin-konferansen i 1885 som grensene ble tegnet med passer og linjal. Men hvis vi legger det til side, er sammenligningen egentlig helt hårreisende.

Er virkelig Jan Tore Sanner og Monica Mæland moderne varianter av kong Leopold, mannen som vanstyrte Kongo slik at millioner av mennesker døde i jakten på hans egen personlige vinning? Ærlig talt.

Poenget med regionreformen er å sørge for større enheter som kan ta over flere oppgaver fra staten. I stedet mener SV det kan sammenlignes med at Oslo koloniserer og utbytter folk som bor i Tromsø, Bærum, Kongsvinger og Fredrikstad. Jeg tror de fleste skjønner at det faller på sin egen urimelighet.

SV vender seg kraftig mot “blårussen og Erna” og “konsulenter med en rykende fersk bachelorgrad i bedriftsøkonomi”, samtidig som de beklager at stadig færre har tillit til politikere. Det er kanskje ikke så rart hvis politikere er mer opptatt av å krangle, piske opp følelser, kaste invektiver på hverandre i stedet for å lansere tiltak og forslag som gjør hverdagen enklere for alle.

I Tromsø ønsker det politiske flertallet, der SV inngår, å sette inn et økonomiutvalg for å rydde opp i kommuneøkonomien. Kirsti Bergstø kan jo da også rase mot Gunhild Johansen og Gunnar Wilhelmsen for at de vil la blårussen “herje” med tromsøværingene.

Kommune- og regionreformen handler ikke om imperialisme, om kolonisering, om bedriftsøkonomiske innsparinger. Det handler om å lage en inndeling av lokaldemokratiet som er fornuftig for å kunne flytte flere oppgaver ned fra staten.

Har reformen svakheter? Jada. Alle fornuftige mennesker ser det. Og erkjenner det.

Men i stedet for å diskutere hvilke oppgaver vi kan flytte, diskuterer vi heller hvor grensen skal gå mellom fylkene. Gruppelederne beklager at det ikke kommer noen store nye oppgaver til fylkene. Det gjør jeg også. Men jeg har enda til gode å høre én eneste SV-politiker komme med et eget forslag, en egen plan som skal få det til.

Virkeligheten er at jeg tror SV egentlig ikke vil flytte mer makt ut av Oslo. Det virker i hvert fall ikke sånn. Da er det mye enklere å spille på følelser og love at alt skal tilbake som det var, enn å snakke om hva fremtiden skal bringe.

Glem frustrasjonen fra de som måtte reise over tre fylkesgrenser mellom Oslo og Drammen med tre forskjellige selskaper og tre forskjellige billettsystemer. Glem frustrasjonen fra de som opplevde at fylkesgrensene faktisk var et hinder heller enn en lettelse. De passer ikke inn i fortellingen.

Da er det alltid lettere å anklage den folkevalgte regjeringen for å “herje” med Norge. Den samme regjeringen som folket gjenvalgte i 2017, samtidig som partiene som var motstanderne av regionreformen tapte. Det passer tydeligvis heller ikke inn i fortellingen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse