Annonse
Jens Johan Hjort og kona Nina Hjort er utsatt for rykter. Foto: Torgrim Rath Olsen

Når makta blir maktesløs

Ordføreren i Tromsø er en maktperson, og mektige mennesker utsettes for rykter. Noe kan være sladder med rot i virkeligheten. Mye er oppspinn. Noe er uskyldig moro. Noe er rene svertekampanjer, skriver Roger Solheim.

Hjort falt for eget grep og er på vei ut av Tromsø-politikken. Etter valget i september trer han ut av offentligheten og blir automatisk mindre interessant, både for medier og ryktespredere.

Det sies at den amerikanske politikeren Lyndon B. Johnson en gang ba sine rådgivere sette ut et rykte om at hans politiske motstander hadde seksuell omgang med dyr. ”Vi kan ikke si det. Det kan ikke være riktig”, protesterte hans rådgivere. ”Jeg vet, men få han til å benekte det”, svarte Johnson.

Ordføreren i Tromsø er en maktperson, og mektige mennesker utsettes for rykter. Noe kan være sladder med rot i virkeligheten. Mye er oppspinn. Noe er uskyldig moro. Noe er rene svertekampanjer.

Det er mange år siden nå, men slutten av 1990-tallet må ha vært høydepunktet for ryktemakerne i Norge i moderne tid. Da florerte det med rykter om Rimi-Hagen og tobakks-Andresen (de het det på den tiden), Vegard Ulvang og Arve Tellefsen, og - kongeryktet av dem alle – at også Jens Stoltenberg var homofil og hadde flyttet ut fra kona og sammen med en mann.

Jeg tror det er vanskelig å forestille seg hvor belastende slike rykter er for dem som rammes og deres familie. I møte med rykter føler selv maktpersoner seg maktesløse. Fienden er usynlig. Påstandene mangler avsender. Det finnes ingen slagmark.

Tredje sesong av politiske thrillerserien House of Cards er rett rundt hjørnet. Gjennom de to tidligere sesongene har vi vært vitne til hvordan politikeren Frank Underwood dreper og manipulerer for å nå toppen. Serien er populær, og kanskje har den bidratt til å styrke folks fantasier om hvordan det politiske maktspillet foregår. Det er i hvert fall fristende å tro det når noen blander nominasjonsrabalderet i Tromsø Høyre sammen med ordførerens påståtte sidesprang.

Norske medier omtaler generelt ikke rykter, og spesielt ikke om folks privatliv. Ønsker man å holde ting privat ligger forholdene godt til rette for det.

Hjort falt for eget grep og er på vei ut av Tromsø-politikken. Etter valget i september trer han ut av offentligheten og blir automatisk mindre interessant, både for medier og ryktespredere.

Fristelsen til å ta til motmæle ble likevel for stor.

Demed ble saken allemannseie - og en stor mediesak. Noe privat ble offentlig.

I offentligheten er det kun to alternativer som gjelder hvis man vil legge en sak død: Enten må alle kortene på bordet med en gang, eller så må man avkrefte alt. Alle andre alternativer bidrar kun til flere spekulasjoner.

For Stoltenberg var ryktene så hardnakkede og seiglivede at han til slutt måtte avkrefte dem offentlig.

Det satte en effektiv stopper for rykteflommen, og på den måten tok han makta tilbake.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse