Annonse
Terje Halleland, energipolitisk talsmann i Fremskrittspartiet. Foto: Frp

Når minoriteten feilaktig blir fremstilt som majoriteten i oljedebatten

Nylig kritiserte jeg Arbeiderpartiet for å ha forlatt industriarbeideren i olje- og gasspolitikken. Den 11. april fikk jeg svar fra Natur og Ungdom, som blant annet hevder at jeg representerer et problem i oljedebatten. Jeg fortsetter gjerne å representere et «problem» for denne organisasjonen, hvis dette innebærer stå opp for industriarbeidere, klimaet og for velferdssamfunnet vårt.

I sitt tilsvar hevder Natur og Ungdom at jeg ikke kan snakke på vegne av industriarbeidere fordi jeg tilhører «de i toppen av oljelobbyen». Dette er en grov misforståelse. Som folkevalgt fra Rogaland representerer jeg nettopp velgerne mine i hjemfylket. Mange av dem er industriarbeidere, og er naturligvis dypt bekymret for at et parti som hevder å representere arbeidere, nå er villige til å ofre tusenvis av arbeidsplasser og inntekter til fellesskapet, som et ledd i å tekke velgere i Oslo fremfor å støtte industriarbeidere over hele landet.

Videre hevder Natur og Ungdom at hverken arbeidere eller Norges befolkning ønsker oljeboring i nord. Dette fremstår som nok en feilslutning: En fersk meningsmåling fra Kantar TNS viser at 73 prosent av befolkningen mener at en stans i norsk olje- og gassproduksjon ikke vil løse de globale klimautfordringene. Natur og Ungdom er med andre ord i utakt med den øvrige befolkningens ønsker, men fremstiller seg feilaktig som en majoritet i oljedebatten.

Som Natur og Ungdom selv erkjenner, har petroleumsnæringen vært av enorm betydning for den norske velferden. Problemet er at organisasjonen fremdeles ikke har innsett hvilken betydning norsk olje og gass kan ha i overgangsfasen til det utslippsfrie samfunnet. Bare i 2016 reduserte Storbritannia sine klimagassutslipp med 25 millioner tonn CO₂, fordi de faset ut de langt mer miljøfiendtlige kullkraftverkene, og erstattet dette med norsk naturgass. Utslippene på norsk sokkel tilsvarer kun 50 prosent av de globale utslippene fra utenlandsk petroleumsvirksomhet. Stans i norsk olje- og gassleting vil kun føre til at andre produsenter, mer større utslipp, vil ta over produksjonen.

Ved å sette seg på bakbena hver gang nye felt i Norge ønskes konsekvensutredet, sørger organisasjoner som Natur og Ungdom paradoksalt nok for at de globale utslippene øker. I mellomtiden registrerer jeg at folk flest støtter Fremskrittspartiet i olje- og gasspolitikken, og ikke Natur og Ungdom.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse